reklama

Nowoczesna pracownia gastronomiczna w krotoszyńskiej Dwójce otwarta [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

EdukacjaNowoczesną pracownię gastronomiczną oddano do użytkowania w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krotoszynie. Będzie służyła uczniom, kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
reklama

Pracownię gastronomiczną w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Karola F. Libelta w Krotoszynie przygotowano w ramach projektu „Inteligentne Specjalizacje w Powiecie Krotoszyńskim - adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe”. 

Uroczyście otwarto ją w obecności władz powiatowych - ze starostą Słanisławem Szczotką na czele - oraz dyrektorów zaprzyjaźnionych z Dwójką szkół i placówek działających na ziemi krotoszyńskiej. 

W krotoszyńskiej Dwójce otwarto nowoczesną pracownię gastronomiczną 

Pracownia posłuży uczniom kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum nr 2 -  szkoły, która wielokrotnie była wyróżniana w rankingach Perspektyw. Kuchnia wyposażona jest w nowoczesny sprzęt - m.in. piece konwekcyjne, czy szafę chłodniczą.

reklama

Pracownia będzie wykorzystywana do nauczania przedmiotów zawodowych, a wyposażenie techniczne stworzy uczniom warunki do lepszej nauki, zdobywania doświadczenia i przygotowania do egzaminów zawodowych - informuje w komunikacie na stronie powiatu Przemysław Wójcik, naczelnik wydziału edukacji, kultury i sportu w krotoszyńskim starostwie.

Podczas oficjalnego oddania pracowni do użytkowania, zarówno dyrektor szkoły - Roman Olejnik, jak i starosta - Stanisław Szczotka podkreślali, że edukacja zawodowa na wysokim poziomie dobrze przygotowuje uczniów do uzyskania kwalifikacji i zdobywania praktycznych umiejętności wykorzystywanych w pracy. Akcentowali, że rynek pracy potrzebuje przecież profesjonalistów. 

Zanim przecięto wstęgę, nową kuchnię poświęcił ks. Łukasz Kocaj z Parafii pw. św. Apostołów Piotra i Pawła w Krotoszynie.

reklama

Ponadto, zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć pokaz kulinarny w wykonaniu uczniów technikum.

Przygotowane danie smakowało wybornie, a finezja z jaką zostało podane była także ucztą dla oczu. Profesjonalizm uczniów zgromadzeni goście nagrodzili gromkimi brawami - relacjonuje Przemysław Wójcik. 

Adaptacja pracowni została dofinansowana ze środków unijnych - a konkretnie Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama