Tłusty Czwartek rozpoczyna „ostatni”, czyli ostatni tydzień przed Wielkim Postem. Na zakończenie karnawału zajadamy się pączkami. I – choć raz w roku – nie liczymy kalorii.
Tłusty Czwartek w powiecie krotoszyńskim
Na grupie Wspieramkrotoszynskie na Facebooku trwa ranking na cukiernię, która sprzedaje najsmaczniejsze pączki w powiecie krotoszyńskim. Głosowanie trwa do jutra, do godziny 12:00. Cukiernia, która zwycięży w ankiecie otrzyma od nas kampanię reklamową o wartości 300 zł.
Krotoszyn. Pączki w Tłusty Czwartek
Dlaczego jednak w Tłusty Czwartek jemy pączki? Skąd wzięła się ta tradycja? Dawniej w tłusty czwartek zajadano się tłustymi potrawami. W średniowieczu smażono kulki z ciasta chlebowego wypełnione słoniną, a także bałabuchy – bułki wypełnione ziemniaczanym farszem, oblane tłuszczem ze skwarkami.Słodkie pączki w Polsce pojawiły się ok. XVII wieku pod wpływem popularyzacji kuchni francuskiej. Zamiast słoniną – zaczęto napełniać je słodką konfiturą. Dotyczyło to jednak przede wszystkim dworów szlacheckich i domów bogatszych mieszczan. Na wsiach jeszcze długi czas świętowano „tłusto”. Z czasem moda na słodkie pączki w Tłusty Czwartek rozprzestrzeniła się w całym kraju i dziś już nikt nie wyobraża sobie, by w tym dniu nie zjeść choć jednego pączka.
Specjalnie z okazji Tłustego Czwartku redakcja portalu rawicz24.pl przygotowała film, w który Hotka i Kuba zdradzają tajniki przygotowywania domowych pączków.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.