Gulasz grzybowy z bazyliowym puree to pyszny, sezonowy przepis z wykorzystaniem leśnych grzybów. Koniecznie go wypróbuj!
składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego
- 200 g leśnych grzybów (przynajmniej 1/3 porcji musi być suszonych)
- 2 cebule
- 1 por
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 kg ziemniaków
- około 2 szklanek mleka
- 2 łyżki masła
- duża garść bazylii
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
2/3 porcji grzybów namocz w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę zmiel na drobny proszek. Mięso pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z mąką, po czym wrzuć do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smaż je tak długo, aż się zarumieni. Zalej grzybami razem z wodą i gotuj na średnim ogniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaj do mięsa i duś, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość dopraw solą i pieprzem.
W tym czasie ugotuj w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedź (nie wylewaj wszystkiego mleka - może się przydać). Usuń gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub ugniataj przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło i 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaj odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.
Usmażone mięso z grzybami przełóż do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree ułóż równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzep z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i rozsmaruj po ziemniakach. Całość posyp zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkłóż do piekarnika i zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.