Szpinak ma całe mnóstwo zalet. Zawarte w nim witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi. Natomiast beta- karoten i inne przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Z kolei witamina K ma do spełnienia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E opóźnia proces starzenia.
Trzeba jednak zwrócić uwagę na kwas szczawiowy, który jest obecny w szpinaku, a może odwapniać organizm. Zbyt duża ilość szczawianów może być przyczyną powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej - mówi Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPINAK?
Warto wiedzieć, jak prawidłowo przygotować szpinak, aby uniknąć problemów.
Młode liście na jarzynkę lub farsz powinno się gotować w dużej ilości wody. W ten sposób spora część szczawianów zostanie wypłukana - radzi Alicja Nowak.
Niezbędnym dodatkiem do przyrządzania szpinaku są produkty bogate w wapń, takie jak jogurt naturalny, jajka, ser typu feta, śmietana, czy mleko.
Spożycie szpinaku powinny ograniczyć, ale w żadnym wypadku nie wyeliminować, osoby chorujące na artretyzm, reumatyzm, choroby nerek, wątroby i trzustki - zaznacza specjalistka.
Szpinak jest warzywem, które można spożywać świeże w postaci sałatek, smażone, jako farsz do pierogów, naleśników, lasagni czy tart z kruchego ciasta. Przygotowując sałatki można łączyć szpinak z owocami, np. gruszki, winogrona, truskawki i cytrusy, olejem oraz serami: pleśniowymi, typu feta, oscypek czy parmezan. Do szpinaku szczególnie pasują takie przyprawy jak czosnek, bazylia i gałka muszkatołowa.
SZPINAK - WARTOŚCI ODŻYWCZE
100 g szpinaku to 20 kcalWartość odżywcza szpinaku (w 100 g):
- białko (2,29 g),
- węglowodany (1,4 g),
- tłuszcze (0,4 g),
- witaminy A, C, E, K oraz z grupy B (B1, B2, PP),
- składniki mineralne (duże ilości potasu, które są wskazane dla osób z anemią, żelazo, mangan, sole magnezu, wapnia, fosforu, krzemu, miedzi, jodu),
- kwas foliowy, szczególnie zalecany kobietom w ciąży, gdyż zapobiega chorobom układu nerwowego płodu
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.