Lody są również polecane przez lekarzy po wycięciu migdałków, by przyspieszyć proces gojenia się ran. Jak uważają specjaliści, mogą być także ulgą dla bolącego gardła. Musimy je tylko jeść rozsądnie, powoli i nie połykać dużymi kęsami.
Jak przygotować domowe lody?
By przygotować pyszne domowe lody warto zainwestować w maszynę do ich robienia. Jest to wydatek niespełna 100 zł, a efekt jest rewelacyjny. Pozwala na przygotowanie nie tylko lodów, ale też sorbetów i to nie tylko owocowych, ale też warzywnych. W ich przygotowaniu możemy wykazać się ogromną kreatywnością i poczuciem smaku. Maszyna posiada wyjmowaną misę, która powinna znajdować się w zamrażarce 24 godziny przed kręceniem lodów. U mnie latem leży ona cały czas w zamrażarce. Taką zamrożoną misę wkłada się do maszynki, umieszcza się w niej mieszadło, włącza maszynkę i wlewa schłodzoną mieszankę. Należy pamiętać, że przygotowana masa, z której chcemy otrzymać lody lub sorbet, musi być zimna (wystarczy schłodzić ją w lodówce lub przygotować z zimnych składników). Ważne, by pamiętać o kolejności wykonywanych czynności - najpierw włączamy maszynę, a dopiero potem wlewamy schłodzoną mieszankę. Nie robimy tego odwrotnie, bo grozi to połamaniem mieszadełka. Dodatki, czyli owoce w cząstkach, kawałki czekolady, rodzynki lub zmielone orzechy dodajemy pod sam koniec kręcenia lodów. Kręcąc w ten sposób lody, napowietrzamy je i od razu zamrażamy. Mieszadełko rozbija tworzące się kryształki lodu. Na zmrożenie w ten sposób lodów potrzebujemy około 20-40 minut. Otrzymujemy gęstą i puszystą masę. Jednak nie nadaje się ona do formowania w gałki. Jeśli chcemy osiągnąć taki efekt, musimy je umieścić na kilka godzin w zamrażarce. Jeśli będziemy je przechowywać kilka dni w zamrażarce, musimy pamiętać, by przed podaniem je wcześniej wyjąć (nawet 1 godzinę), żeby zmiękły - inaczej ich nie po porcjujemy.
Zalety domowych lodów
Zdecydowanie zaletą przygotowania takich lodów jest fakt, że używamy samych naturalnych składników, wybierając smak, rodzaj i dodatki według własnego uznania. Poza tym dla alergików można przygotować lody na mleku sojowym, ryżowym czy kozim.Lody można również przygotować bez maszyny, choć jest to dużo bardziej pracochłonne, a efekt nieporównywalny. Przygotowaną schłodzoną mieszankę należy zmiksować na puszystą masę przy pomocy miksera, przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia należy wielokrotnie wyciągać i mieszkać, by rozbijać kryształki lodu.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru lodów?
- zwróćmy uwagę czy lody są szorstkie czy gładkie. Gładkość świadczy o tym, iż były dobrze przechowywane i nie dochodziło do ich zamrażania i odmrażania,.
- jeżeli lody są gumiaste, to znaczy, że producent dodał za dużo stabilizatorów i raczej takich lodów się wystrzegajmy,
- rozwarstwienie kolorów czy grudki świadczą o złym przechowywaniu lodów,
- jeżeli lody szybko się topią, to znaczy, że zwierają dużo wody i nie jest to dobry wybór,
- trzymajmy się z daleka od lodów kolorowych, np. niebieskich, gdyż zawierają mnóstwo sztucznych aromatów i barwników.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.