Wielkopolska Izba Rolnicza ogłosiła konkurs kulinarny na tradycyjne potrawy przygotowywane w wielkopolskich domach począwszy od zapustów, przez Środę Popielcową i Wielki Post, po Święta Wielkanocne i Zielone Świątki.
Ten czas w tradycyjnej wielkopolskiej kuchni jest niezwykle bogaty w smaki, zwyczaje i wierzenia. Organizując konkurs mamy nadzieję na odświeżenie i przybliżenie tych tradycji - podkreślają organizatorzy.
Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej lub multimedialnej z procesu przygotowania potrawy oraz opisie jej pochodzenia i znaczenia.
Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie od zapustów do Zielonych Świątek. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Istotą konkursu jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego - wskazują organizatorzy.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich oraz do osób indywidualnych zamieszkałych na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego.
Zgłoszenia należy przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną na adres konkurs@wir.org.pl.
Ostatecznym terminem na przesłanie zgłoszenia jest 3 czerwca.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.