W upalne dni, z uwagi na warunki pogodowe, nie chce się jeść tak jak w środku mroźnej zimy. Twój organizm potrzebuje przede wszystkim orzeźwienia. Niemniej jednak, nadal potrzebuje również energii. Jak mu jej dostarczyć? Rozwiązaniem są lekkie, typowo letnie obiady. Co wybrać? Oto kilka ciekawych inspiracji.
Bez względu na to, czy chcesz zdecydować się na samodzielne przygotowanie letniego obiadu, czy też sięgnąć po jedzenie z dostawą – Poznań, Warszawa, a także inne miejscowości w Polsce dają Ci wiele możliwości do wyboru. Wszędzie możesz zrobić szybkie zakupy, aby wyczarować coś smacznego i lekkiego lub też wykonać kilka kliknięć, by smaczne jedzenie dotarło prosto do Twojego domu. A jakie potrawy sprawdzą się najlepiej? Oto kilka z nich.
Chłodnik
Specjalność kuchni polskiej i słowiańskiej w ogóle, a więc zupa na zimno. Najpopularniejszą jego wersją jest chłodnik litewski – przygotowywany z ugotowanej na miękko botwiny, często z dodatkiem świeżego ogórka oraz rzodkiewki, a także jogurtu naturalnego i kefiru. Schłodzony przez kilka godzin, serwowany z jakiem na twardo smakuje wyśmienicie – orzeźwia i syci jednocześnie!Sałatki, sałatki, sałatki
Lato to sezon, w którym królują warzywa oraz owoce. Wykorzystaj je, przygotowując świeże i orzeźwiające sałatki. Uwaga! Wcale nie muszą być tylko warzywne. W wersji letniej możesz do nich dodać także owoce! Przykład? Połączenie sera mozzarella, świeżych truskawek i szpinaku – doprawionych octem balsamicznym i oliwą. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie nadrób zaległości. Możesz wykonać również bardziej klasyczną sałatkę – np. łącząc miks sałat, pomidorki koktajlowe, świeżego ogórka, czerwoną cebulę i ser feta. Do tego odrobina oliwy, octu winnego, świeżych ziół i… gotowe. Serwuj ją z grzankami lub solo – pozwoli Ci nasycić głód bez nadmiernego obciążenia organizmu.Wykorzystaj owoce
Truskawki, jagody, maliny, śliwki… nie sposób się w nich nie zakochać. Choć perfekcyjnie smakują jako przekąska, mogą trafić również do lekkiego, letniego obiadu. Pierogi z jagodami lub knedle ze śliwkami? Możesz je przygotować samodzielnie lub zdecydować się na jedzenie z dostawą – w Poznaniu nie brakuje lokali, które oferują takie domowe, sezonowe potrawy, które smakują jak u mamy! A jeśli chcesz coś przygotować samodzielnie – zawsze możesz po prostu ugotować makaron, połączyć go ze świeżymi owocami leśnymi, cukrem i śmietanką. Palce lizać!Faszerowane cukinie / papryki/ bakłażany
Szybkie, smaczne, sycące, a co najważniejsze – przygotowane w duchu kuchni śródziemnomorskiej, więc jak najbardziej wakacyjne. Takie są faszerowane warzywa. Jak stworzyć kompozycję idealną? Możliwości masz wiele. Zarówno papryki, cukinie, jak i bakłażany możesz nafaszerować np. klasycznym ragu bolognese, a więc sosem bolońskim. Później wystarczy je tylko przykryć mozzarellą i zapiekać w piekarniku przez ok. 20-30 minut. Alternatywnie, możesz postawić na farsz z dodatkiem kaszy kuskus, bulguru czy ryżu, a w wersji „fit” – z kaszą jaglaną, pęczakiem czy gryczaną. To typ potrawy, którą możesz potraktować zarówno jako przystawkę, jak i jako danie główne.
To oczywiście nie koniec możliwości. Ciekawym pomysłem może też być fritatta, szybka tarta czy zgrillowany kurczak lub ryba. Pamiętaj jednak, aby latem stawiać na proste i szybkie przepis – tak, by móc się cieszyć urokami fenomenalnej pogody zamiast spędzać wiele godzin w kuchni!