reklama

Lekkie zupy na lato [PRZEPISY]

Opublikowano:
Autor:

Lekkie zupy na lato [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dzieckoLato to okres, kiedy zawiesiste i gęste zupy zastępujemy lekkimi, często chłodnymi, a nawet zimnymi.
reklama

Zarówno warzywne, jak i owocowe zupy pozwolą nam przetrwać wysokie temperatury. Te na bazie warzyw w zależności od upodobań można przygotowywać łagodne lub bardziej pikantne. Są nie tylko orzeźwiające, ale też bardzo odżywcze. Świetnie gaszą pragnienie i regenerują siły. Ich przygotowanie nie wymaga długiego stania przy kuchence i wielkich nakładów finansowych. Większość potrzebnych składników znajdziemy w przydomowym ogródku lub na pobliskim bazarze.

Klasyczny chłodnik:

Składniki:

  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mały ogórek zielony
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
Wykonanie:

reklama

Botwinkę dokładnie myję. Liście i łodygi kroję, a buraczki obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, zalewam małą ilością wody i gotuję około 15 minut z odrobiną soli. Obrane ogórki oraz rzodkiewkę kroję w niewielką kostkę (ewentualnie trę na tarce przez duże oczka). Zieleninę siekam. Do miski wkładam rzodkiewkę, ogórki, zieleninę oraz ugotowane buraczki (razem z wodą). Zalewam kefirem. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem na wylaną na talerze zupę układam ćwiartki lub połówki ugotowanych jajek, posypuję szczypiorkiem.

reklama

Chłodnik Ogórkowy

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 8 średnich ogórków gruntowych
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Wykonanie:

Umyte i obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję sól, pieprz i cukier. Zostawiam na 15 minut. Koperek siekam, dodaję maślankę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ogórki. Doprawiam do smaku i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekoruję ogórkami i koperkiem. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama