Ponoć są setki przepisów na sernik. Może być sernik bez spodu, ze spodem, jasnym albo ciemnym. Może być sernik z różnego rodzaju sera. Może być sernik z dodatkami – np. rodzynkami, migdałami. Może być podawany na ciepło np. z gałką lodów i śmietaną, albo na zimno…. . Może być polany czekoladą, oprószony cukrem pudrem, albo zalany galaretką. Nie ma to większego znaczenia – bo kto lubi sernik – lubi go pod każdą postacią.
Międzynarodowy Dzień Sernika - rozstrzygnięcie zabawy
Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika – przygotowaliśmy dla was zabawę na naszym profilu facebookowym „Gazeta Krotoszyńska”. Poprosiliśmy was o komentarze na temat tego, z kim zjecie pyszny serniczek. Nagrodę w zabawie ufundowała Piekarnia Cukiernia Brykczyński. Pyszny sernik powędruje do Emilii Kempy. Nagroda będzie do odebrania w piątek, 6 sierpnia, w piekarni przy ulicy Koźmińskiej w Krotoszynie.
Międzynarodowy Dzień Sernika
Oczywiście można też pokusić się o samodzielne wykonanie sernika. Choć zaznaczamy, że to sztuka kulinarna. Nie zawsze wychodzi. Ale do odważnych świat kuchni i wypieków należy. Możecie wypróbować przepis na letni sernik z białą czekoladą. Honorata Dmyterko na „Hot Blogu” przekonuje, że ten przepis jest łatwy do wykonania. Porcję dla 4 – 6 osób przyrządzicie w 60 minut. Spróbujcie. A na „Hot Blogu” znajdziecie oczywiście więcej przepisów.
Przepis na letni sernik z białą czekoladą:
Składniki na spód:250 g herbatników
ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
190 ml śmietany kremówki 36%
7 dużych jajek
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
tabliczka białej czekolady
1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
składniki na polewę czekoladową:
1,5 tabliczki czekolady
4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
Ponadto:
świeże owoce, np.: jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki
pół tabliczki białej czekolady
listki melisy lub mięty do dekoracji
Wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję świeżymi owocami, czekoladą i melisą lub miętą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.