Jest metabolizowany bez użycia insuliny, zapobiega próchnicy, poprawia mineralizację szkliwa, wspiera mikroflorę jelit oraz pomaga w trawieniu i wzmacnia odporność.
Mowa o ksylitolu, czyli naturalnym środku słodzącym, pozyskiwanym z kory brzozy.
I choć z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier, to – w przeciwieństwie do niego – ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, który może być stosowany nawet przez cukrzyków i osoby przestrzegające ścisłej diety.
Ksylitol jest polecany diabetykom, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny (9) i o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. W dodatku – w przeciwieństwie do „białej śmierci” - jest metabolizowany bez udziału insuliny, dzięki czemu nie powoduje nagłych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo jest również prebiotykiem, czyli wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w naszych jelitach.
Z racji tego, że ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej, to nie jest przekształcany przez bytujące tam bakterie w kwasy szkodliwie działające na nasze zęby. Ksylitol przywraca równowagę zasadowo-kwasową w ustach oraz przeciwdziała powstawaniu próchnicy i płytki nazębnej. Dodatkowo poprawia również mineralizację szkliwa i zapobiega suchości błony śluzowej jamy ustnej.
Ksylitol możemy używać tak, jak zwykły cukier – dodając do kawy czy herbaty, jak również słodzić nim desery, dodawać do ciast czy przetworów owocowych. I tym samym raczyć się słodkościami bez negatywnych konsekwencji.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.