Hamburger może być także pełnowartościowym, smacznym posiłkiem, a wszystko zależy od tego, jakich użyjemy składników. Jeżeli będą to dobrej jakości warzywa, mięsa i sosy własnej roboty, możemy zaskoczyć bliskich czymś naprawdę pysznym i przede wszystkim zdrowym. Bardzo istotny jest wybór bułek. Najlepiej, jeśli zamiast kupować je w sklepie, upieczemy je samodzielnie.
Składniki na bułki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- do posmarowania: 1 jajko i ziarna sezamu
- 700 g wołowiny
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnek
- do smaku sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
- 2 pomidory
- 2 korniszony
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula czerwona
- liście sałaty lub szpinaku
- 8 plastrów żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Do miski przekładam drożdże. Dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut - aż zaczyn podwoi swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopione zimne masło i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni. Bułki przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam na 15-20 minut aż się ładnie zrumienią.
Mięso mielę razem z obraną cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko (można je zamienić na odrobinę zimnego rosołu - wówczas burger nie będzie twardy) i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na ruszcie lub papierze do pieczenia (w piekarniku lub na grillu), ewentualnie smażę na patelni.
Składniki na sos mieszam i doprawiam.
Bułki kroję na pół, układam liście sałaty lub szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem. Składam hamburgera i spinam go długą wykałaczką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.