reklama

Pyszne, domowe hamburgery [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Pyszne, domowe hamburgery [PRZEPIS] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dzieckoBurger nie musi być tylko zjedzoną na szybko bułką z nieznaną zawartością.
reklama

Hamburger może być także pełnowartościowym, smacznym posiłkiem, a wszystko zależy od tego, jakich użyjemy składników. Jeżeli będą to dobrej jakości warzywa, mięsa i sosy własnej roboty, możemy zaskoczyć bliskich czymś naprawdę pysznym i przede wszystkim zdrowym. Bardzo istotny jest wybór bułek. Najlepiej, jeśli zamiast kupować je w sklepie, upieczemy je samodzielnie.

 

 

Składniki na bułki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • do posmarowania: 1 jajko i ziarna sezamu
składniki na burgery:

reklama

  • 700 g wołowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
pozostałe składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 korniszony
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • liście sałaty lub szpinaku
  • 8 plastrów żółtego sera
składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
przygotowanie:

Do miski przekładam drożdże. Dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut - aż zaczyn podwoi swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopione zimne masło i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni. Bułki przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam na 15-20 minut aż się ładnie zrumienią.

reklama

Mięso mielę razem z obraną cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko (można je zamienić na odrobinę zimnego rosołu - wówczas burger nie będzie twardy) i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na ruszcie lub papierze do pieczenia (w piekarniku lub na grillu), ewentualnie smażę na patelni. 

Składniki na sos mieszam i doprawiam.

Bułki kroję na pół, układam liście sałaty lub szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem. Składam hamburgera i spinam go długą wykałaczką.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama