Żurek podczas świąt Wielkiej Nocy gości w wielu polskich domach. Oczywiście gotowy zakwas na żur możemy kupić, ale nie ma to jak własnoręcznie ukiszony, który smakuje też o wiele lepiej niż ten ze sklepowej półki. I wbrew pozorom - nie wymaga on specjalnych zabiegów.
DOMOWY ŻUREK - PRZEPIS
Zakwas przygotowuję zazwyczaj 3-6 dni wcześniej. Im kwaśniejszą lubimy zupę, tym dłużej zakwas musi się kisić. Jak go zrobić? Wystarczy przygotować: 2 szklanki mąki żytniej razowej, skórka z kromki chleba razowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku i 1 łyżeczka soli. Czosnek obieram i kroję na kawałki. Mąkę wsypuję do garnka, zalewam 3 szklankami gorącej wody i mieszam. Gdy ostygnie dolewam 1 litr letniej wody. Przelewam do wyparzonego słoika, dodaję kawałek skórki chleba razowego, przyprawy, sól i czosnek. Słój obwiązuję lnianą ściereczką lub gazą i odstawiam w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do 2 tygodni, najlepiej w lodówce.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz na HotBlogu
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.