Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Rabarbarowiec z pianką
Składniki:1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka i 3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
około 0,5 kg rabarbaru
Wykonanie:
Z margaryny, 3 łyżek cukru, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną połowę rozkładam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na to rozsypuję pokrojony rabarbar. Z białek, cukru waniliowego i 1 szklanki cukru ubijam sztywną pianę. Rozsmarowuję ją na rabarbarze, a na nią układam kruszynki z reszty ciasta. Piekę na złoty kolor około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto polewam lukrem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.