Podczas Wielkiego Postu wiele osób ogranicza ilość spożywanych kalorii. Choć 40-dniowy okres Wielkiego Postu (przypadający w tym roku w okresie od 17 lutego do 3 kwietnia) nie nakazuje katolikom zachowania ścisłego postu, to są i tacy, którzy się na to decydują.
Post ścisły obowiązkowy jest jedynie w Środę Popielcową i w Wielki piątek. Muszą go przestrzegać katolicy pomiędzy 18 a 60 rokiem życia.
Post ścisły jest połączeniem postu jakościowego z postem ilościowym. Oznacza to, że katolicy przestrzegający ścisłego posiłku mogą zjeść jedynie jeden posiłek „do syta” i dwa lżejsze posiłki. W czasie ścisłego postu należy powstrzymać się od jedzenia mięsa.
- Post jakościowy polega na nie spożywaniu w dni postu mięsa i rosołu, natomiast nie są zabronione ryby, jaja, nabiał. Można także jeść zboża, kasze, owoce i warzywa oraz używać przypraw.
- Post ilościowy z kolei oznacza możliwość zjedzenia jednego pełnego posiłku oraz dwóch lżejszych dań. Nie zakazuje on spożywania pokarmów mięsnych, ale tylko podczas posiłku do syta. Natomiast przy posiłku spożywanym rano i wieczorem potraw takich nie powinno się jadać.
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE – PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 3 cebule
- ½ litra śmietany kremówki 30 %
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier
- sól
- ocet
- pieprz
- cukier
- duże jabłko
- cytryna
Wykonanie:
Filety moczę i kroję w kawałki. Skrapiam cytryną. Cebule kroję w półksiężyce i parzę w przegotowanej wodzie (w takiej ilości by woda przykryła cebulę). Dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Pozostawiam do ostygnięcia. Wlewam śmietanę i doprawiam, cukrem, solą, pieprzem oraz octem do smaku. Dokładam do tego kawałki filetów śledziowych oraz plasterki jabłka. Podaję z ziemniakami w mundurkach lub świeżym pieczywem
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.