Nieważne białe czy zielone (te drugie są delikatniejsze w smaku i nie trzeba ich obierać) – zajadaj się nimi jeśli chcesz mieć możne kości. Szparagi maja bowiem dużo witaminy K. Ta zaś jest potrzebna po powstawania osteokalcyny - białka. Wiąże ono wapń w kościach – co chroni przed osteoporozą.
W sezonie nie żałuj sobie szparagów i serwuj je sobie codziennie. Pamiętaj jednak, że mają sporo puryn – więc nie powinny ich jeść osoby cierpiące na dnę moczową albo kamienie nerkowe.
Szparagi można jeść w różnej formie – serwujemy Wam garść przepisów Honoraty Dmyterko z http://www.wiescidladomu.pl/hotblog
ZAWIJAŃCE SZPARAGOWE
Składniki:
pęczek szparagów,
plasterki boczku wędzonego,
sól,
biały pieprz,
olej do smażenia
Wykonanie:
Szparagi oczyszczam, gotuję około 10 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Zawijam szparagi w plasterki boczku. Można spiąć wykałaczką. Posypuję solą i pieprzem. Zrumieniam na oleju, po czym podlewam odrobiną wody. Duszę około 20 minut. Takie szparagi zawinięte w boczek można tez piec na grillu.
INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI W ROLI GŁÓWNEJ
[KLIKNIJ NA ZDJĘCIE, BY ZOBACZYĆ PRZEPIS]
Szparagi w cieście francuskim
Tarta ze szparagami
Zielony krem szparagowy
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.