Wydarzenie gromadzi producentów i wytwórców regionalnych potraw i produktów z zakątków niemalże całej Polski oraz licznych gości z zagranicy. W tak wyjątkowym miejscu nie zabraknie również stoiska Województwa Wielkopolskiego.
Targi Smaki Regionów są doskonałą okazją by zobaczyć jak różnorodna jest kuchnia polska i pochwalić się Wielkopolskim dziedzictwem kulinarnym. Na stoisku Województwa Wielkopolskiego zaprezentuje się 34 wystawców z całej Wielkopolski. Będą to przetwórcy, producenci oraz restauratorzy oferujący zdrową, lokalną i smaczną żywność. W ramach naszej współpracy międzynarodowej na stoisku Wielkopolski zagoszczą również przedstawiciele regionów partnerskich z Korei Południowej, Ukrainy oraz Chorwacji. Targi to nie tylko wystawcy, ale także wydarzenia, a wśród nich wiele związanych z promowaniem niemarnowania żywności – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Foto: zasoby UMWW
Trzydniowe święto kuchni regionalnej obfitować będzie w pyszne potrawy i niesamowitą atmosferę. Miłośnicy tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych będą mogli spróbować mięsnych wyrobów, serów – smażonych, kozich czy dojrzewających, przetworów mlecznych, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olei tłoczonych na zimno.
Ponadto Samorząd Województwa Wielkopolskiego przygotował wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne z udziałem szefa kuchni Laurentiu Zediu, znanego z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Podczas pokazów kulinarnych, które odbędą się w piątek w godz. 10.00 - 15.00 dla uczniów szkół gastronomicznych z Wielkopolski oraz w sobotę od godz. 13.00, dla zwiedzających, zaprezentuje m.in. dania z wykorzystaniem produktów, które w naszych kuchniach często są wyrzucane.
Również w sobotę o godz. 14.00 odbędzie się Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w której gotowanie promujące niemarnowanie jedzenia zaprezentują Wielkopolskie Banki Żywności.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!