Pączkownia - to miejsce, gdzie niemal na oczach klientów są robione i smażone pączki. Taki punkt w piątek, 24 marca, o godz. 9.00 otworzono przy Galerii Krotoszyńskiej.
Pączkownia w Krotoszynie już działa
Krotoszyńska Pączkownia jest częścią większej sieci, która na rynku działa od 2017 roku i otwiera punkty w kolejnych miastach.
Pączkownia to pierwszy w Polsce słodki koncept street foodowy mobilnej pączkarni - informuje Martyna Gendera z działu marketingu firmy.
Nazwa - jak mówią właściciele - nawiązuje do pączków, przygotowywanych ich przez babcię i smaku sprzed lat.
Pączki od pokoleń osładzały nam życie, a dziś przypominają nam szczęśliwe chwile dzieciństwa - podkreślają.
Pączki z różą i powidłami, a może kokosem czy solonym karmelem?
W naszym regionie pączkownie sieci działają już m.in. w: Poznaniu, Śremie (tam powstała pierwsza), Środzie Wlkp., Kościanie i Książu Wlkp.Smażone są w nich pączki tradycyjne - z różą i powidłami, jak i te bardziej nowoczesne - z kokosem czy solonym karmelem, a wszystkie obsypane cukrem pudrem lub oblane ciepłym lukrem. Hitem wśród dzieci i młodzieży są te z nadzieniem o smaku nutelli lub raffaello. Łącznie w ofercie jest ponad 30 różnych propozycji pączków.
- Receptura w naszej rodzinie jest już od 1937 roku - nadmienia właściciel.
Jak dodaje Martyna Gendera, podstawą smacznych pączków są nie tylko dobrej jakości składniki ciasta - a więc mąka, cukier, jaja, masło i mleko - ale ich proporcja i odpowiednia kolejność mieszania. Całości dopełnia nadzienie.
Krotoszyńka Pączkownia otwarta jest przez cały tydzień - od poniedziałku do niedzieli.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.