Nikt nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Te pyszne, świąteczne słodkości można kupić w sklepie, ale każdy przecież wie, że najlepiej smakują te upieczone samemu.
Kilka tygodni prezentowaliśmy przepisy na krotoszyńskie rogale, dziś przyszedł czas na krotoszyńskie pierniki.
Pierniki Kingi Wesołek
Pani Kinga pierniki przygotowała już 2 tygodnie temu. Teraz leżakują, czekając na święta. Wy też możecie przygotować je w domu - oto przepis.
Składniki:
- 1,5 kg mąki
- 1,5 szklanki miodu
- 2 szklanki cukru
- 400 gram margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki amoniaku
- 1 paczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód, margarynę i połowę cukru rozpuścić. Jajka i resztę cukru ubić. Mąkę, kakao i resztę suchych składników wymieszać, dodać do jajek ubitych z cukrem. Na końcu dodać roztopiony miód z margaryną i cukrem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę - najlepiej ręką. Odstawić na noc w chłodne miejsce.
Na drugi dzień ciasto podzielić na partię i rozwałkować na grubość 5 - 7 mm. Wyciąć pierniczki. Ułożyć na blachę podsypaną mąką i piec w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut.
Wypróbowaliście pierniki z tego przepisu? Przysyłajcie zdjęcia! A może macie własny, sprawdzony przepis na pyszne pierniczki? Podzielcie się nim na redakcja@krotoszynska.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.