reklama

Bartosz Blecha - fotograf z Krotoszyna chce opatentować... piec do centralnego ogrzewania 

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościBartosz Blecha przez krotoszynian kojarzony jest przede wszystkim jako utalentowany fotograf. Nie porzucając pasji, pięć lat temu zajął się tworzeniem prototypu pieca, którym będzie można efektywnie i tanio ogrzać dom. Jak mówi, wniosek o patent został już złożony w Urzędzie Patentowym w Warszawie.
reklama

Bartosz Blecha do tej pory zajmował się głównie fotografią portretową. 5 lat temu chciał jednak spróbować swoich sił jako wynalazca. Postanowił zbudować piec, którym w sposób efetywny i tani będzie można ogrzać dom.

Krotoszynianin - Bartosz Blecha - zbudował prototyp pieca centralnego ogrzewania 

Praca nad prototypem zajęła 5 lat. Krotoszynianin w tym czasie testował i weryfikował różne rozwiązania własnej myśli technologicznej. Po okresie prób i błędów, zbudował finalny prototyp, który pojechał na badania do Łodzi - na certyfikację.

Bartosz Blecha wyjaśnia, że przy przedsięwzięciu pomagali mu: ojciec - Arkadiusz Blecha, Bartosz Szymański, który z zawodu jest hydraulikiem oraz inż. Krzysztof Stefaniak, właściciel firmy kotlarskiej. Ten ostatni podjął się wyspawania prototypu.

reklama

Koszt budowy pieca Bartosz Blecha pokrył sam - z kredytu. 

Piec jest po procesie certyfikacji. Przeszedł 18 z 19 badanych czynników, ale żeby mógł wyjść dalej do produkcji, musi jeszcze przejść test z zakresu pomiaru ostatniego czynnika, a mianowicie pomiaru tlenku węgla (przy ostatnich testach ten czynnik był minimalnie przekroczony ). Jeden proces badawczy takiego urządzenia to koszt rzędu około 16 tys. zł - informuje pomysłodawca.

Na ten cel Bartosz Blecha chce zorganizować zbiórkę.

Efekty pracy pieca zaskoczyły 

Urządzenie przetestowano 28 grudnia 2022 roku. Efekty, jak mówi Bartosz Blecha, są zaskakująco dobre.

Koszty względem tradycyjnego ogrzewania obniżyły się o około 50% względem tradycyjnego pieca. W ciągu godziny piec jest w stanie ogrzać ponad 1 m3 wody - mówi konstruktor. - W tradycyjnym piecu ogień idzie od dołu do góry. U nas w piecu jest odwrotnie. Powoduje to, że minimalna ilość gazów nie przechodzi od razu do komina, tylko przechodzi przez warstwę żaru, co powoduje iż gazy, które wydzielają się podczas spalania się, dopalają się. W związku z tym, dochodzi do efektywniejszego spalania - wyjaśnia.

reklama

Bartosz Blecha podkreśla, że zaletą pieca - mimo sporych gabarytów - jest znacznie większy odzysk, a temperatura, która idzie w komin jest znacznie niższa.

Tradycyjne piece oddają w komin temperaturę od 300 stopni w wzwyż, nasz piec oddaje od 120-160 stopni w komin. Wynik ten robi wrażenie - mówi krotoszynianin i nadmienia: - Piec docelowo badany był pod kątem drewna, ale będzie też sprawdzany przy użyciu węgla, ze względu na to, że jest bardziej kaloryczny.

Według Bartosza Blechy, koszt ogrzewania przy użyciu jego wynalazku, spadł do kwoty 1.500 zł (w ubiegłym sezonie grzewczym).

Bartosz Blecha chciałby opatentować swój projekt 

Wynalazca z Krotoszyna mówi, że gdy już uda się uzyskać certyfikat, chciałby na początek wykonać 2 instalacje, by móc analizować pracę pieca, wykorzystując różne paliwa.

reklama

Pod kątem bezpieczeństwa energetycznego, im więcej źródeł paliw, tym lepiej. Historia pokazała już nam, że nie możemy się uzależniać tylko od jednego źródła - dopowiada Bartosz Blecha. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama