Parafrazując znane porzekadło, można powiedzie, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy bigosy. Sposobów bowiem na przyrządzenie tradycyjnej potrawy kuchni polskiej, której głównymi składnikami są poszatkowana kapusta i mięso, z pewnością jest tyle, ile gospodyń. Panie z KGW w Dzierżanowie mają swój oryginalny przepis na bigos i zachęcają do wypróbowania ?wariacji? na temat tego dania. - Nasz przepis jest wyjątkowy ? mówi Helena Gumienna z KGW Dzierżanów. Dlaczego? - Bo tak naprawdę ten nasz bigos nie zawiera kapusty.Przepis:Składniki:
[ZT]31474[/ZT]
Przepis:Składniki:
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
1 kg cienkich parówek
sól i pieprz przecier pomidorowy i ketchup porcja masła i olej do smażeniaWykonanie:
Cebule kroimy w piórka, a pieczarki i parówki w plastry. Każdy ze składników podsmażamy na osobnej patelni – cebule i pieczarki na maśle, kiełbaski zaś na oleju. Grzyby w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po czym łączymy wszystkie podsmażone składniki, dodając ketchup i koncentrat pomidorowy. W ten sposób stworzymy aromatyczny sos.