reklama

Co pani Mariola z Rozdrażewa wkłada do pończochy?

Opublikowano:
Autor:

Co pani Mariola z Rozdrażewa wkłada do pończochy? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Mariola Wosińska z Rozdrażewa poleca wszystkim czytelnikom schab z pończochy. - Wszyscy, którzy tego schabu próbowali, nie mogli uwierzyć, że nie jest gotowany, pieczony czy w inny sposób obrabiany termicznie. Tutaj całą "robotę" wykonuje marynata, która sprawia, że mięso staje się kruche i przechodzi cudownie przyprawami - zdradza szefowa Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Rozdrażewie i założycielka grupy "Helka". 

Mariola Wosińska z Rozdrażewa poleca wszystkim czytelnikom schab z pończochy. - Wszyscy, którzy tego schabu próbowali, nie mogli uwierzyć, że nie jest gotowany, pieczony czy w inny sposób obrabiany termicznie. Tutaj całą "robotę" wykonuje marynata, która sprawia, że mięso staje się kruche i przechodzi cudownie przyprawami - zdradza szefowa Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Rozdrażewie i założycielka grupy "Helka".

SCHAB Z POŃCZOCHY

1 kg schabu środkowego

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki soli

cała główka polskiego czosnku

20 g słodkiej papryki (opcjonalnie ostrej)

3 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 kopiaste łyżki majeranku

WYKONANIE

Mięso umyć, osuszyć, okroić z błony, włożyć do miski i wsypać cukier. Mięso dobrze wydusić z cukrem i pozostawić na 24 godziny. Po upływie doby mięso opłukać, osuszyć i powtórzyć to samo - tylko zamiast cukru obsypać je solą i też zostawiać na 24 godziny. Przyprawy wymieszać, a czosnek drobno posiekać. Wyjąć mięso po drugiej dobie, wymyć, obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem. Wymieszane przyprawy wysypać na mięso i dobrze rozprowadzić, mocno przyklepując. Po czym możemy już włożyć nasz schabik do uciętej nogawki od rajstopy (ja włożyłam do kolanówki), zawiązać i powiesić np. w kuchni na minimum 4-5 dni. Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i później perfekcyjnie się kroi, no i przejdzie wszelkimi przyprawami. Po kilku dniach schab jest gotowy. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE