Czernina – czyli zupa z krwi kaczki - króluje na wszystkich imprezach Koła Gospodyń Wiejskich w Wykach. Zawsze przygotowuje ją Genowefa Kaczmarek.
- Jak wyjeżdżamy na jakieś przeglądy kulinarne, a pani Genia nie może jechać z nami, to nam gotuje kilka litrów w termosie. Bo bez czerniny, to nie byłoby to samo – śmieją się gospodynie z Wyk.
A autorka tej popisowej potrawy zdradza, w czym tkwi sekret jej czerniny. - W suszonych owocach. To one nadają ten niepowtarzalny smak – mówi Genowefa Kaczmarek. Czernina z suszonymi owocami:
Składniki:
5 litrów wody
1 porcja rosołowa z kaczki
25 dag żołądków drobiowych
25 dag serc drobiowych
20 dag wątróbki drobiowej
0,5 kg suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek)
włoszczyzna
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
listka laurowe
1 gałka muszkatołowa
sól
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
0,25 l krwi z kaczkiPrzygotowanie:
Gotuję rosół z mięsa i podrobów. Mięso wyjmuję i kroję w kawałki, a do wywaru dorzucam przyprawy. Gdy wywar się zagotuje dorzucam pokrojone mięso. Osobno gotuję suszone owoce z cukrem i wlewam je z wodą do rosołu. Do krwi dodaję trochę mąki i mieszam. Dolewam to do rosołu, dodaję ocet i doprawiam do smaku. Smacznego!