reklama

Gotuj z Gazetą: Czernina pani Genowefy

Opublikowano:
Autor:

Gotuj z Gazetą: Czernina pani Genowefy - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Czernina – czyli zupa z krwi kaczki - króluje na wszystkich imprezach Koła Gospodyń Wiejskich w Wykach. Zawsze przygotowuje ją Genowefa Kaczmarek.

- Jak wyjeżdżamy na jakieś przeglądy kulinarne, a pani Genia nie może jechać z nami, to nam gotuje kilka litrów w termosie. Bo bez czerniny, to nie byłoby to samo – śmieją się gospodynie z Wyk.

A autorka tej popisowej potrawy zdradza, w czym tkwi sekret jej czerniny. - W suszonych owocach. To one nadają ten niepowtarzalny smak – mówi Genowefa Kaczmarek. Czernina z suszonymi owocami:

Składniki:

5 litrów wody

1 porcja rosołowa z kaczki

25 dag żołądków drobiowych

25 dag serc drobiowych

20 dag wątróbki drobiowej

0,5 kg suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek)

włoszczyzna

10 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek pieprzu czarnego

listka laurowe

1 gałka muszkatołowa

sól

3 łyżki octu

3 łyżki cukru

0,25 l krwi z kaczkiPrzygotowanie:

Gotuję rosół z mięsa i podrobów. Mięso wyjmuję i kroję w kawałki, a do wywaru dorzucam przyprawy. Gdy wywar się zagotuje dorzucam pokrojone mięso. Osobno gotuję suszone owoce z cukrem i wlewam je z wodą do rosołu. Do krwi dodaję trochę mąki i mieszam. Dolewam to do rosołu, dodaję ocet i doprawiam do smaku. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo