reklama

Gotuj z Gazetą - Kluski łyżką ćpane w wykonaniu KGW Lutogniew

Opublikowano:
Autor:

Gotuj z Gazetą - Kluski łyżką ćpane w wykonaniu KGW Lutogniew - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kochasz gotować, piec. W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, a „pichcenie” sprawia ci frajdę. Jesteś zawodowym kucharzem lub amatorem, nie ważne. A może masz jedno, ale za to popisowe danie, w którym jesteś mistrzem. Gotuj z nami i podziel się swoją miłością do gotowania z czytelnikami „Gazety Krotoszyńskiej”.

Do powrotu do korzeni namawiają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie. Na naszych łamach zachęcają do wypróbowania receptury na wielkopolskie danie, jakim są kluski łyżką ćpane.

- Mówi się o nich też kładzione, my używamy nazwy ćpane, bo to po naszemu, czyli wielkopolsku – podkreślają członkinie lutogniewskiego koła.

Jak mówią, potrawa w ich wykonaniu zasmakowała mistrzowi kuchni, Karolowi Okrasie. - Bardzo mu smakowały – zachwalają specjał panie i zachęcają do wypróbowania receptury jako pomysł na obiad.

Składniki:

kawałek wędzonego boczkuodrobina smalcu1 cebula

na ciasto:

2 szklanki mleka2 szklanki wody3 jajkaok. 1 kg mąkiszczypta soli

Wykonanie:Wodę, mąkę i jajka ze szczyptą soli miksujemy w garnku lub misce, mąkę dodając oczywiście stopniowo, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wcześniej zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli. Na wrzątek na zasadzie skrobnięcia łyżką wrzucamy z garnka porcje ciasta. Do czasu ponownego zagotowania wody kluski powinny wypłynąć na wierzch, a to znak, że są już gotowe. Do klusek na patelni na odrobinie masła podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka, po czym dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Tak przygotowaną zasmażką polewamy kluski. Całość najlepiej podać z gotowaną kiszoną kapustą. Smacznego.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE