reklama

„Jest szansa na dodatkowe miejsca pracy”

Opublikowano:
Autor:

„Jest szansa na dodatkowe miejsca pracy” - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Laboratorium badawcze mleka i pasz objętościowych powstaje w Kobiernie. Obiekt buduje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. – Budowa ma zostać zakończona w połowie września. Zostanie tam przeniesiona cała dotychczasowa działalność laboratoryjna, która obecnie funkcjonuje w Krotoszynie przy ul. Kobierskiej. W Kobiernie będzie laboratorium na potrzeby naszej federacji na województwa: wielkopolskie, śląskie, dolnośląskie, opolskie oraz lubuskie – wyjaśnia Roman Kręciołek, kierownik laboratorium PFHBiPM w Krotoszynie. Obecnie ośrodek zatrudnia 23 osoby. Czy planowany jest wzrost zatrudnienia? – Na razie nie, bowiem biura zespołu do spraw analiz, mamy w kilku dużych miastach i stamtąd mają się przenosić pracownicy. Jednak biorąc pod uwagę, że część jest w wieku przedemerytalnym, to jest szansa na to, że będą dodatkowe miejsca pracy, bo nie sądzę, aby ktoś z Opola czy Zielonej Góry chciał się w takiej sytuacji przenosić – wyjaśnia szef krotoszyńskiego laboratorium. Po uruchomieniu nowej siedziby w Kobiernie, podobnie jak dotychczas, w laboratorium prowadzone będą badania składu mleka na potrzeby oceny wartości użytkowej bydła mlecznego w zakresie oznaczania procentowej zawartości tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, poziomu mocznika oraz liczby komórek somatycznych. – Rocznie wykonywanych jest ponad 1 mln 700 tys. badań. Pozwalają one hodowcy m.in. na ocenę wartości użytkowej pojedynczych sztuk oraz stada. Ponadto badania umożliwiają kontrolowanie jakości mleka sprzedawanego do mleczarni – wskazuje Roman Kręciołek. Analizy mleka przeprowadzane są na najnowocześniejszym sprzęcie. – Są to innowacyjne aparaty Combifoss FT +, które mają wydajność 600 próbek na godzinę. Posiadamy dwa takie urządzenia – mówi szef placówki. Ponadto laboratorium wykonuje badania pasz objętościowych m.in. kiszonek z kukurydzy, trawy czy lucerny, a także nasion zbóż, roślin strączkowych oraz kukurydzy i ich śruty. Rocznie wykonywanych jest ok. 3 tys. badań pasz i zbóż. (alf)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE