Pierwsza z konkurencji dotyczyła potraw wielkanocnych przygotowanych z użyciem chrzanu. Przyprawa mogła wchodzić w skład przepisu lub być dodatkiem. W drugiej liczyła się sprawność i dobra strategia, ponieważ polegała ona na tarciu chrzanu na czas. Każda z dwuosobowych drużyn robiła to w czasie 4 minut. Kryterium przyznania nagród i wyróżnień była waga produktu. W tej konkurencji największym problemem okazał się naturalny aromat, który przyprawiał zawodników o łzy. Wielu zmagało się z tarką z takim zaangażowaniem, że popłynęła również krew z przytartych w ferworze walki dłoni. Jak trudno jest utrzeć twardy korzeń mogli się przekonać również przedstawiciele władz: marszałek Krzysztof Grabowski, poseł Andrzej Grzyb oraz burmistrz Żerkowa Michał Surma. Najlepszy okazał się parlamentarzysta, który jak sam przyznał, miał doświadczenie w tej kwestii wyniesione z rodzinnego domu.
Jedno z kół z dwoma wyróżnienia: za najlepsze potrawy i za tarcie chrzanu
W trakcie imprezy, która trwała ponad 6 godzin, wystąpił zespół "Chrzanianki" z miejscowego KGW oraz uczniowie, którzy przedstawili inscenizowaną opowiastkę o wyrywaniu chrzanu napisaną w gwarze wielkopolskiej. Niespodzianką dla wszystkich był koncert w wykonaniu zespołu folklorystycznego "Równica" z Ustronia k. Wisły, który przyjechał na zaproszenie marszałka województwa wielkopolskiego.
Po zmaganiach konkursowych oraz uczcie dla ciała i ducha przyszedł czas na wręczenie podziękowań wszystkim KGW. Oprócz dyplomów otrzymały słoiczki z... chrzanem. Na zakończenie w każdym z konkursów wręczono po 20 wyróżnień o wartości 500 zł oraz trzy nagrody główne po 1.500, 1.300 i 1.000 zł. W kategorii najlepszej potrawy z chrzanem wyróżnienia otrzymały dwa koła z powiatu krotoszyńskiego: KGW Orpiszew za policzki wieprzowe w sosie chrzanowym z plackami z kaszy gryczanej z serem i surówką biskupią oraz KGW Biadki za zupę chrzanową z jajkiem przepiórczym. W tarciu chrzanu na czas z wyróżnieniami po 500 zł wyjechały przedstawicielki KGW Wałków, KGW Mokronos i KGW Biadki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.