Za kilogram korzenia tego pospolitego warzywa okopowego trzeba tej wiosny zapłacić nawet 25 zł. I to nie w Poznaniu czy innej Warszawie, a na targowisku w mieście powiatowym. - Za pietruszkę trzeba zapłacić więcej niż za polędwiczkę wieprzową, o schabie nie wspominając. Wegetarianie mają przegwizdane – śmieją się mięsożercy.
Sprzedawcy na krotoszyńskim targowisku zgodnie podkreślają, że powodem niebotycznego kursu pietruszki jest zeszłoroczna susza oraz dość chłodne miesiące wiosenne. W hurcie za kilogram tego warzywa płaci się około 14 zł. W detalu korzeń pietruchy chodzi po 22, a na niektorych stoiskach nawet po 25 zł. - Nawet nie wystawiłam cenówki na pietruchę, bo nie chciałam klientów odstraszyć – mówi jedna ze sprzedających.
Poza pietruszką znacznie w porównaniu z ubiegłym rokiem wzrosły ceny cebuli, ziemniaków. Marchew trzyma mniej więcej cenę z poprzedniego sezonu.