reklama

Krotoszyn. Pożar w restauracji. Szczegóły akcji służb [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Krotoszyn. Pożar w restauracji. Szczegóły akcji służb [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
7
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości29 osób zostało ewakuowanych z powodu pożaru, który wybuchł w kotłowni restauracji "Leśniczówka" w Krotoszynie.
reklama

O pożarze, do którego doszło w restauracji "Leśniczówka" przy ulicy Leśnej w Krotoszynie informowaliśmy już na portalu www.krotoszynska.pl. 

Otrzymaliśmy zgłoszenie o pożarze kotłowni w lokalu na ulicy Leśnej w Krotoszynie. Na miejsce skierowane zostały trzy zastępy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Krotoszynie oraz dwa zastępy z jednostki OSP Krotoszyn - relacjonował wówczas Tomasz Patryas, oficer prasowy komendanta powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Krotoszynie.

Teraz znamy więcej szczegółów na temat przebiegu akcji gaśniczej. 

reklama

Na terenie kompleksu hotelowo – restauracyjnego w Krotoszynie doszło do pożaru części gospodarczej obiektu, gdzie znajdowała się kotłownia. W momencie dojazdu na miejsce zdarzenia Kierujący Działaniami Ratowniczymi w przeprowadzonym rozpoznaniu ustalił, że palą się materiały składowane w pomieszczeniu kotłowni, gdzie występuje duże zadymienie - mówi Mateusz Dymarski, zastępca oficera prasowego komendanta powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Krotoszynie. 

Strażacy ewakuowali 29 osób korzystających z sąsiadujących z kotłownią pomieszczeń i przystąpili do gaszenia pożaru. 

Po zabezpieczeniu terenu działań strażacy wyposażeni w aparaty ochrony dróg oddechowych oraz kamerę termowizyjną wprowadzili do wnętrza pomieszczenia prąd gaśniczy wody, prowadząc działania w natarciu na źródło pożaru. Po stłumieniu ognia celem usunięcia gazów pożarowych rozpoczęto nadciśnieniową wentylację za pomocą wentylatora oddymiającego - relacjonuje Mateusz Dymarski. 

reklama

Gdy warunki pożarowe w kotłowni uległy poprawie, strażacy rozpoczęli usuwanie palnych materiałów z pomieszczenia i dogaszanie ich. 

Do czasu zakończenia akcji gaśniczej wyznaczona rota wyposażona w urządzenia pomiarowe  stale monitorowała pomieszczenia przylegające do i części objętej działaniami. Z uwagi na stwierdzone występowanie tlenku węgla w podwyższonych wartościach do momentu likwidacji zagrożenia ewakuowano 29 użytkowników kompleksu hotelowo-restauracyjnego - informuje strażak. 

Po przewietrzeniu pomieszczeń czujniki wskazały, że zagrożenie minęło, a osoby ewakuowane mogły wrócić do lokalu. 

Dzięki przytomnej reakcji pracowników  oraz  szybkiej i sprawnej akcji gaśniczej udało się zminimalizować straty w mieniu - podkreśla Mateusz Dymarski. 

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama