Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie lubują się w oryginalnych pomysłach na przygotowanie bigosu. Prezentowały już bigos bez kapusty, który serwowały podczas święta ?Powiat od kuchni?. Teraz przyszedł czas na parzybrodę. - To naprawdę pyszna potrawa. Koperek nadaje jej specyficzny smak no i fantastycznie pachnie ? zachwalają mieszkanki Dzierżanowa.Składniki
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie lubują się w oryginalnych pomysłach na przygotowanie bigosu. Prezentowały już bigos bez kapusty, który serwowały podczas święta „Powiat od kuchni”. Teraz przyszedł czas na parzybrodę. - To naprawdę pyszna potrawa. Koperek nadaje jej specyficzny smak no i fantastycznie pachnie – zachwalają mieszkanki Dzierżanowa.Składniki
2 główki białej kapusty
pęczek koperku
1 kg kiełbasy śląskiej
przecier pomidorowy
sólWykonanieKapustę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Kiełbasę również kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Koperek myjemy i siekamy. Gdy kapusta będzie już ugotowana odcedzamy ją z wody i dorzucamy na patelnię do kiełbasy. Dodajemy posiekany koperek i przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podsmażamy. Smacznego!