reklama

Pikantne leczo od Rumianych Babeczek

Opublikowano:
Autor:

Pikantne leczo od Rumianych Babeczek - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Leczo od „Rumianych babeczek”

Przepis na leczo prezentują dziś panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Baszkowie. „Rumiane babeczki” - jak określają siebie gospodynie z Baszkowa - podają przepis na pikantną wersję tego dania jednogarnkowego z mnóstwem sezonowych warzyw oraz dużą ilością przypraw. Przepyszne leczo mieliśmy okazję spróbować podczas tegorocznego „Pogranicza kultur”.

Leczo wg „Rumianych babeczek” z Baszkowa

Składniki: (Ilość wedle uznania, ale ważne aby cukinii, papryki, cebuli, kiełbasy i pieczarek było mniej więcej tyle samo)

Cukinia

Cebula

Pieczarki

Papryka czerwona

Kiełbasa – im mniej tłusta tym lepsze leczo

Papryczka pepperoni lub chili

Natka pietruszki

Margaryna

Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra mielona,

Przygotowanie

Cukinię, paprykę czerwoną i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy margarynę (można użyć olej, ale rumiane babeczki twierdzą, że lepszy efekt daje smażenie na margarynie). Wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Na osobnej patelni smażymy na odrobinie margaryny pieczarki do odparowania wody. Pieczarki wrzucamy do smażących się warzyw, a na tej samej patelni rumienimy kiełbasę (można też dodać odrobinę wędzonego boczku pokrojonego w kostkę), którą potem też przekładamy do warzyw i pieczarek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przyprawy oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę pepperoni albo chili. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE