Leczo od „Rumianych babeczek”
Przepis na leczo prezentują dziś panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Baszkowie. „Rumiane babeczki” - jak określają siebie gospodynie z Baszkowa - podają przepis na pikantną wersję tego dania jednogarnkowego z mnóstwem sezonowych warzyw oraz dużą ilością przypraw. Przepyszne leczo mieliśmy okazję spróbować podczas tegorocznego „Pogranicza kultur”.
Leczo wg „Rumianych babeczek” z Baszkowa
Składniki: (Ilość wedle uznania, ale ważne aby cukinii, papryki, cebuli, kiełbasy i pieczarek było mniej więcej tyle samo)
Cukinia
Cebula
Pieczarki
Papryka czerwona
Kiełbasa – im mniej tłusta tym lepsze leczo
Papryczka pepperoni lub chili
Natka pietruszki
Margaryna
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra mielona,
Przygotowanie
Cukinię, paprykę czerwoną i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy margarynę (można użyć olej, ale rumiane babeczki twierdzą, że lepszy efekt daje smażenie na margarynie). Wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Na osobnej patelni smażymy na odrobinie margaryny pieczarki do odparowania wody. Pieczarki wrzucamy do smażących się warzyw, a na tej samej patelni rumienimy kiełbasę (można też dodać odrobinę wędzonego boczku pokrojonego w kostkę), którą potem też przekładamy do warzyw i pieczarek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przyprawy oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę pepperoni albo chili. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!