Kochasz gotować, piec. W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, a ?pichcenie? sprawia ci frajdę? Jesteś zawodowym kucharzem lub amatorem - nie ważne. A może masz jedno, ale za to popisowe danie, w którym jesteś mistrzem? Gotuj z nami i podziel się swoja miłością do gotowania z czytelnikami ?Gazety Krotoszyńskiej? i portalu www.krotoszynska.pl.Pizza Quattro Formaggi, czyli cztery seryMarcin Kołacki mieszkaniec Krotoszyna w wolnym czasie oddaje się pasji, jaką jest gotowanie. Przygotowane przez niego kulinarne specjały, na co dzień zachwycają podniebienia żony Kingi, trójki ich pociech a także przyjaciół i znajomych. Jego ?konikiem? są dania kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Pierwsze kroki w gastronomi dawał pod okiem mamy i babci. ? Nie jestem zawodowym kucharzem, a dzięki poradom kulinarnym moich bliskich, nauczyłem się gotować bez gotowych przepisów. Lubię eksperymentować a każde danie jest przeze mnie doprawiane wedle mojej receptury ? przekonuje Marcin. Na początek cyklu ?Gotuj z Gazetą?, specjalnie dla naszych czytelników, przygotował pizzę z czterech serów.Składniki na 4-6 porcji Ciasto: Mąka pszenna typ 450 2 szklanki Drożdże ? 50 g Przegotowana, letnia woda ? ok. 250-300 ml Sól, pieprzWierzch Mozzarella (najlepiej z mleka krowiego) opakowanie 125 g Ser pleśniowy, np. gorgonzola ? 100 g Ser podpuszczkowy (tzw. żółty), np. cheddar lub gouda ? 100 g Ser twardy, np. Grana Padano lub parmezan ? 50 g Sos pomidorowy (może być ketchup lub koncentrat pomidorowy) Suszone oreganoPrzygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Rozczyn wlać do mąki, dodać sól i pieprz. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od rąk, gdy jest zbyt klejące, dodać mąki). Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Podsypać mąką blat i rozwałkować na nim ciasto na dowolną grubość, a następnie wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano. Układać kolejno mozzarellę pokrojoną w plasterki, a potem posypać starty na dużych oczkach ser podpuszczkowy, na nim położyć pokruszony lub starty ser pleśniowy. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i piec około 12-15 minut. Po tym czasie na wierzch wysypać starty na drobnych oczkach parmezan i piec jeszcze 5 minut. Gotową pizzę wyciągnąć z piekarnika i serwować w dowolny sposób.
Kochasz gotować, piec. W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, a „pichcenie” sprawia ci frajdę? Jesteś zawodowym kucharzem lub amatorem - nie ważne. A może masz jedno, ale za to popisowe danie, w którym jesteś mistrzem? Gotuj z nami i podziel się swoja miłością do gotowania z czytelnikami „Gazety Krotoszyńskiej” i portalu www.krotoszynska.pl.Pizza Quattro Formaggi, czyli cztery seryMarcin Kołacki mieszkaniec Krotoszyna w wolnym czasie oddaje się pasji, jaką jest gotowanie. Przygotowane przez niego kulinarne specjały, na co dzień zachwycają podniebienia żony Kingi, trójki ich pociech a także przyjaciół i znajomych. Jego „konikiem” są dania kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Pierwsze kroki w gastronomi dawał pod okiem mamy i babci. – Nie jestem zawodowym kucharzem, a dzięki poradom kulinarnym moich bliskich, nauczyłem się gotować bez gotowych przepisów. Lubię eksperymentować a każde danie jest przeze mnie doprawiane wedle mojej receptury – przekonuje Marcin. Na początek cyklu „Gotuj z Gazetą”, specjalnie dla naszych czytelników, przygotował pizzę z czterech serów.Składniki na 4-6 porcji Ciasto: Mąka pszenna typ 450 2 szklanki Drożdże – 50 g Przegotowana, letnia woda – ok. 250-300 ml Sól, pieprzWierzch Mozzarella (najlepiej z mleka krowiego) opakowanie 125 g Ser pleśniowy, np. gorgonzola – 100 g Ser podpuszczkowy (tzw. żółty), np. cheddar lub gouda – 100 g Ser twardy, np. Grana Padano lub parmezan – 50 g Sos pomidorowy (może być ketchup lub koncentrat pomidorowy) Suszone oreganoPrzygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Rozczyn wlać do mąki, dodać sól i pieprz. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od rąk, gdy jest zbyt klejące, dodać mąki). Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Podsypać mąką blat i rozwałkować na nim ciasto na dowolną grubość, a następnie wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano. Układać kolejno mozzarellę pokrojoną w plasterki, a potem posypać starty na dużych oczkach ser podpuszczkowy, na nim położyć pokruszony lub starty ser pleśniowy. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i piec około 12-15 minut. Po tym czasie na wierzch wysypać starty na drobnych oczkach parmezan i piec jeszcze 5 minut. Gotową pizzę wyciągnąć z piekarnika i serwować w dowolny sposób.