reklama

Popularny przysmak dzieci wycofywany ze sklepów. GIS ostrzega konsumentów!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: zdjęcie poglądowe

Popularny przysmak dzieci wycofywany ze sklepów. GIS ostrzega konsumentów! - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
4
zdjęć

foto zdjęcie poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościGłówny Inspektorat Sanitarny opublikował pilne ostrzeżenie dotyczące popularnych chrupek dla dzieci dostępnych w sklepach w całej Polsce. Wykryto w nim niezgodność, która może stanowić zagrożenie dla zdrowia części konsumentów.
reklama

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych chrupek kukurydzianych o smaku toffi, które wielu rodziców kupuje swoim dzieciom jako lekką przekąskę. W jednej z partii produktu oznaczonego jako bezglutenowy wykryto obecność glutenu, co może być niebezpieczne dla osób z nietolerancją.


GIS ostrzega konsumentów – w chrupkach znajduje się gluten

Podczas kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że określona partia chrupek kukurydzianych, reklamowanych jako bezglutenowe, zawiera gluten w ilości przekraczającej 20 mg/kg. Oznacza to, że produkt nie spełnia wymagań żywności bezglutenowej.

Spożycie chrupek przez osoby uczulone lub nietolerujące glutenu może spowodować wystąpienie reakcji alergicznej - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

 

Szczegóły dotyczące produktu objętego ostrzeżeniem GIS

  • Nazwa produktu: Tygryski Chrupki kukurydziane o smaku toffi 70 g
  • Numer partii: A0430
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 01.2026
  • Producent: TBM Sp. z o.o., ul. Kolejowa 7A, 27-415 Kunów

reklama

 

Chrupki wycofane z rynku – działania producenta

Firma TBM Sp. z o.o. poinformowała, że po otrzymaniu informacji o wynikach kontroli natychmiast rozpoczęła procedurę wycofywania produktu z rynku i powiadomiła odbiorców o zagrożeniu.

Inspekcja Sanitarna nadzoruje cały proces oraz prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie źródła niezgodności.

 

Zalecenia GIS dla konsumentów

GIS przypomina, że osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu nie powinny spożywać chrupek z partii A0430.

Pozostali konsumenci nie są narażeni na ryzyko zdrowotne, jednak mogą zwrócić produkt w miejscu zakupu - informuje GIS. 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo