reklama

Przepis na wielkanocną babkę Barbary Łasińskiej

Opublikowano:
Autor:

Przepis na wielkanocną babkę Barbary Łasińskiej - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościTo pierwsza Wielkanoc, którą Barbara Łasińska, świętować będzie w podwójnej roli. Jako szefowa Stowarzyszenia „Razem dla Konarzewa” i świeżo upieczona sołtyska wsi.

Z nami Barbara Łasińska upiekła babeczki i opowiedziała o dzieciństwie, zainteresowaniach i aktywności społecznej.

 

Wielkanoc to świetny moment, by po raz kolejny konarzewskie stowarzyszenie zakasało rękawy i zorganizowało - pełen serca oraz pozytywnej energii - happening. – Babeczki, które właśnie wspólnie pieczemy, są próbą generalną przed akcją „Babeczki Dobroci”, którą mamy w planie przeprowadzić w Konarzewie. Będzie to świąteczna niespodzianka dla mieszkańców – mówi nam Barbara Łasińska, szefowa Stowarzyszenia „Razem dla Konarzewa” i sołtyska wsi.

Rodzinne święta

Dla niej samej święta to czas spędzony w rodzinnym gronie. - Tradycyjnie. Śniadanie wielkanocne z rodziną. Spacer. Świąteczne odwiedziny u rodziców w pierwsze święto. Nie będę tutaj czarowała, ale bardzo prawdopodobne, że te święta, podobnie jak wiele pozostałych, przebiegną spokojne i leniwe, bo dla mnie to czas wyciszenia – mówi Barbara Łasińska. I dodaje, że niewiele się różną od tych, które przeżywała w rodzinnym domu. – Rodzice szli na mszę rezurekcyjną. Potem śniadanie wielkanocne z tradycyjnymi potrawami. Wspólny spacer – wraca wspomnieniami do czasów dzieciństwa.

Wielkanoc to tradycja

Jako dziecko wyczekiwała też „wielkanocnego zajączka”, no i nie odpuszczała świątecznych tradycji. – Prym wiodło szukanie koszyczka, ale było też bieganie z gałązką drzewa w „Boże rany” czy lanie się wodą w śmigus-dyngus. Choć z wiadrami za mną chyba nie biegali, bo nie pamiętam takich historii – śmieje się sołtyska Konarzewa. Jednak to co najbardziej zapadło jej w pamięć to „Wielkie soboty” bez obiadu, kiedy to do Wielkanocy trwa ścisły post. – Wtedy na dochodzonego podjadało się zimny bufet, który pozostał od śniadania. Natomiast w niedzielę, pewnie jak w wielu domach, trwały wyścigi kto zje więcej jajek – śmieje się do wspomnień pani Basia.

Od kucharzenia są domownicy

Święta zawsze kojarzą nam się z suto zastawionym stołem. Tak też było – i jest – w rodzinie sołtyski. A schab ze śliwką w wykonaniu jej męża a także cytrynową babką jej mamy – to już rodzinna tradycja. Pani Basia sama też nie stroni od „kuchennej walki”. - Zawsze lubiłam bardziej jeść niż gotować czy piec. Od wymyślania specjałów są domownicy. Dla nich kuchnia to hobby. Im pozostawiam inwencję twórczą. Ale od czasu do czasu zerkam do kuchni – śmieje się nasza bohaterka.

 

Przepisem na babkę wielkanocną podzieliła się z nami sołtyska Konarzewa – Barbara Łasińska.

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka (L)

  • 200 g masła

  • skórka i sok z 1 cytryny

  • 1 szklanka cukru (180 g)

  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów

  • na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka

  • PRZYGOTOWANIE:

    • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

  • Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

  • Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.

  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.

  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.

  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).

  • Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

  • Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.

  • Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.

  •  

     

    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    logo