reklama

Przepisy Kurta Schellera specjalnie dla naszych czytelników

Opublikowano:
Autor:

Przepisy Kurta Schellera specjalnie dla naszych czytelników - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kurt Scheller jest z pochodzenia Szwajcarem. Jednak od 27 lat mieszka w Polsce i jak przyznaje, polskie tradycje świąteczne stały się mu bardzo bliskie.

- W Polsce tradycje świąteczne są nieco inne, a świąteczny stół i potrawy zachwycają bogactwem aromatów. Bardzo lubię grzyby więc wszelkie dania z grzybami jak pierogi, kapusta czy barszcz smakują mi szczególnie – przyznaje Kurt Scheller.

Jednak święta to czas, który najbardziej pragnie spędzać z rodziną. Dlatego też w grudniu wybiera się do Niemiec lub Szwajcarii.

- To jeden z niewielu okresów w roku, gdzie wszyscy możemy razem zasiąść przy jednym stole, snuć opowieści z miejsc, w których aktualnie mieszkamy i cieszyć się własnym towarzystwem – zaznacza mistrz kuchni.

Niedościgniony mistrz w dziedzinie kulinariów, obieżyświat i szef kuchni renomowanych hotelowych restauracji - Kurt Scheller – specjalnie dla czytelników Gazety Krotoszyńskiej zdradza dwa przepisy na świąteczne przysmaki.  

 

Kacza pierś z pomarańczami

 

Składniki:

Przyprawy: ½ gwiazdki anyżu, 1 goździk, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, cienki plaster świeżego korzenia imbiru, 1 g cynamonu.

Kacze piersi

Odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przełóż do moździerza przyprawy i dokładnie je roztłucz. Kaczą pierś oczyść i płytko ponacinaj skórę w dużą szachownicę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony ze skórą, do uzyskania złotego koloru. Przełóż piersi do naczynia do pieczenia. Na wierzch skóry wyłóż przyprawy i wetrzyj je w mięso. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 C przez 40 – 50 min. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości kawałków mięsa. Upieczone mięso wyjmij na deskę, odstaw na kilka minut i pokrój w plastry.

Do tego sos:  

Wykrój filety z pomarańczy lub oczyść obraną pomarańczę z białych włókien i pokrój w plastry. Z kolejnej pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.W patelni rozgrzej sok z pomarańczy, dodaj skórkę i całość uzupełnij sosem mięsnym. Zredukuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj pomarańcze i całość podgrzej. Kaczkę podawaj polaną sosem i filetami pomarańczy z ryżem jaśminowym lub ziemniakami.

 

 

Szwajcarskie świąteczne ciasteczka

Składniki:

175 g masła

75 g cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

1 szczypta soli

1 łyżka mleka

250 g mąki

50 g suszonych śliwek, bardzo drobno posiekanych

 

Przygotowanie:

Delikatnie wymieszaj miękkie masło w misce a następnie cukier, sól, cynamon i mleko. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy i zagnieć z przesianą uprzednio mąką. Ciasto rozłóż na płaskiej powierzchni i posyp suszonymi śliwkami. Zwiń w ścisły rulon o średnicy 3 cm. Rulon zawiń w folię spożywczą i dostaw do schłodzenia na min 1 h. Schłodzone ciasto krój w talarki o grubości 5 mm. Układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C przez 10 - 12 minut, do uzyskania złotego koloru.

 

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo