Kurt Scheller jest z pochodzenia Szwajcarem. Jednak od 27 lat mieszka w Polsce i jak przyznaje, polskie tradycje świąteczne stały się mu bardzo bliskie.
- W Polsce tradycje świąteczne są nieco inne, a świąteczny stół i potrawy zachwycają bogactwem aromatów. Bardzo lubię grzyby więc wszelkie dania z grzybami jak pierogi, kapusta czy barszcz smakują mi szczególnie – przyznaje Kurt Scheller.
Jednak święta to czas, który najbardziej pragnie spędzać z rodziną. Dlatego też w grudniu wybiera się do Niemiec lub Szwajcarii.
- To jeden z niewielu okresów w roku, gdzie wszyscy możemy razem zasiąść przy jednym stole, snuć opowieści z miejsc, w których aktualnie mieszkamy i cieszyć się własnym towarzystwem – zaznacza mistrz kuchni.
Niedościgniony mistrz w dziedzinie kulinariów, obieżyświat i szef kuchni renomowanych hotelowych restauracji - Kurt Scheller – specjalnie dla czytelników Gazety Krotoszyńskiej zdradza dwa przepisy na świąteczne przysmaki.
Kacza pierś z pomarańczami
Składniki:
Przyprawy: ½ gwiazdki anyżu, 1 goździk, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, cienki plaster świeżego korzenia imbiru, 1 g cynamonu.
Kacze piersi
Odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Przełóż do moździerza przyprawy i dokładnie je roztłucz. Kaczą pierś oczyść i płytko ponacinaj skórę w dużą szachownicę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony ze skórą, do uzyskania złotego koloru. Przełóż piersi do naczynia do pieczenia. Na wierzch skóry wyłóż przyprawy i wetrzyj je w mięso. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 C przez 40 – 50 min. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości kawałków mięsa. Upieczone mięso wyjmij na deskę, odstaw na kilka minut i pokrój w plastry.
Do tego sos:
Wykrój filety z pomarańczy lub oczyść obraną pomarańczę z białych włókien i pokrój w plastry. Z kolejnej pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.W patelni rozgrzej sok z pomarańczy, dodaj skórkę i całość uzupełnij sosem mięsnym. Zredukuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj pomarańcze i całość podgrzej. Kaczkę podawaj polaną sosem i filetami pomarańczy z ryżem jaśminowym lub ziemniakami.
Szwajcarskie świąteczne ciasteczka
Składniki:
175 g masła
75 g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
1 łyżka mleka
250 g mąki
50 g suszonych śliwek, bardzo drobno posiekanych
Przygotowanie:
Delikatnie wymieszaj miękkie masło w misce a następnie cukier, sól, cynamon i mleko. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy i zagnieć z przesianą uprzednio mąką. Ciasto rozłóż na płaskiej powierzchni i posyp suszonymi śliwkami. Zwiń w ścisły rulon o średnicy 3 cm. Rulon zawiń w folię spożywczą i dostaw do schłodzenia na min 1 h. Schłodzone ciasto krój w talarki o grubości 5 mm. Układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C przez 10 - 12 minut, do uzyskania złotego koloru.