Piernikami zdobimy choinki, wkładamy do małych paczuszek, by obdarować nimi bliskich. Jak zrobić pierniki, by smakowały, jak te u babci?
Przedstawiamy Wam dwa pyszne, sprawdzone przepisy na pierniczki. A jeżeli chcecie poznać więcej pysznych receptur na te świąteczne przysmaki - zajrzyjcie do Magazynu ONA.
Przepis Moniki na tradycyjne pierniki świąteczne – „Jak u babci”
składniki- 0.5 kg maki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- mała śmietana 18%
- 1-2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Posiekać zarobić, wałkować na 3-4mm i piec 8 min w 180 stopni Smacznego
Przepis Agnieszki na pierniki świąteczne z kawą.
składniki- pierniki 2 kg mąki
- 1 kg cukru z tego 25 do karmel
- 1 i 1/2 szklanki z parzonej kawy
- około 400 g miodu
- 1 1/2 kostki margaryny
- dwie łyżki smalcu
- cztery paczki przyprawy do piernika
- pół paczki kakao
- 5 łyżeczek sody oczyszczonej
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 8 jaj
Cukier karmelizuje my w niecałe szklance wody w garnku roztapiamy resztę cukru lub margarynę smalec dodajemy kawę i karmel wlewamy ją do mąki wymieszanej wcześniej z sodą proszkiem przyprawę do piernika kakao na końcu dodajemy po jednym jaju wyrabiamy ciasto kładziemy do lodówki na kilka dni smacznego