Niestety, świeże szparagi są dostępne bardzo krótko, dlatego już teraz warto je wpisać na listę produktów do kupienia. Musimy jednak pamiętać, że warzywa bardzo szybko tracą swoje cenne właściwości, dlatego warto je przygotowywać krótko po kupieniu.
Marzena Nikitów, kucharka z długoletnim stażem, która obecnie przygotowuje posiłki dla dzieci w szkole, zapewnia, że najlepszy czas na jedzenie szparagów to maj i czerwiec. Przekonuje, że wtedy są najsmaczniejsze.
Sezon na szparagi. Zielone czy białe?
Do dyspozycji mamy dwie odmiany - zieloną i białą. Obie są równie smaczne. Obecnie na bazarkach warzywnych za półkilogramowy pęczek zapłacimy ok. 15 złotych (cena może się oczywiście wahać w zależności od miejsca).
100 gramów tych warzyw ta tylko 15 kalorii. Wraz z posiłkiem do naszego organizmu trafia "garść" świeżych witamin: A i C. Do tego karoten, fosfor, potas. Ponadto szparagi przyspieszają przemianę materii, mają działanie antyrakowe, oczyszczają nasz organizm z toksyn i wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Tych pozytywów jest taki wiele, że nawet ci, którzy do tej pory szparagów unikali, powinni pójść na stragan i kupić pęczek na obiad.
Kucharka radzi, aby przed kupieniem sprawdzić, czy oferowany produkt jest świeży. Jak to zrobić? Zobaczmy przede wszystkim, czy nie są spleśniałe. Idealny produkt, który później trafi na nasz talerz, musi być sprężysty. Główka szparaga nie powinna być poszarpana ani rozwarstwiona. W przypadku białych szparagów trzeba zwrócić uwagę na kolor główki - powinna mieć taki sam odcień jak reszta szparaga, a więc biały lub kremowy. Końcówki natomiast nie powinny być zdrewniałe ani spękane, a łodygi przy pocieraniu powinny skrzypieć.
Szparagi musimy przechowywać w lodówce, najlepiej nie dłużej niż 3 dni. Pamiętajmy, aby ich końcówki owinąć w wilgotną ściereczkę.
Marzena Nikitów wyjaśnia, że warzywa powinniśmy gotować pionowo, główką do góry (nie powinny być zanurzone). Do garnka dodajemy sól, łyżeczkę cukru oraz odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy od czterech do dziesięciu minuty, białe - od ośmiu do piętnastu. Pamiętajmy, aby ich nie przegotować (przed wyciągnięciem sprawdźmy miękkość widelcem). Białe warzywa musimy obrać ze skórki.
Kilka istotnych porad na temat szparagów - myjemy je pod strumieniem zimnej wody. Gotujemy je, wkładając do wrzacej wody. Warzywa te możemy jeść również na surowo. A jeżeli chodzi o przepisy jest ich mnóstwo. Nie musimy ich podawać ugotowanych i polanych bułką tartą.
Najlepsze przepisy na szparagi
- 0,5 kg zielonych szparagów
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 5 szklanek bulionu
- 1 serek topiony śmietankowy
- 2 łyżki kaszki manny
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
- groszek ptysiowy
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kilka plasterków sera i papryk
- szparagi (najlepiej zielone)
- 1 cebula
- pieprz i sól
- 1 papryka słodka
- tymianek
- masło
- 50 dag mąki
- 25 dag masła ewentualnie margaryny
- łyżeczka ulubionych suszonych ziół (lubczyk, oregano, bazylia)
- 4-5 żółtek
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietany 18% lub 30%
- 4 jajka
- sól i pieprz
- ulubione zioła do smaku
- 1/2 łyżeczki curry
- pół pęczka szparagów (najlepiej zielone)
- biała część pora średniej wielkości
- 200 g szynki konserwowej (można pominąć)
- pół pęczka szczypiorku
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.