Dania kuchni wielkopolskiej przygotowywali uczestnicy drugiego spotkania w ramach projektu „Smacznego u Arkadego!”. Bierze w nim udział Krotoszyńska Biblioteka Publiczna im. Arkadego Fiedlera wraz z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie.
Każda z drużyn otrzymała swój przepis i przystąpiła do przyrządzania potraw. W kuchnię zamieniono salę konferencyjną Arkady
Na liście dań znalazły się między innymi takie potrawy jak: gołąbki poznańskie w warzywnym sosie, pierogi z pieczonej kaczki z sosem ogórkowym, chruściki poznańskie, szagówki, pyry z gzikiem, plyndze ziemniaczane, legumina z sosem truskawkowym, czy też mniej znane: ślepe ryby z myrdyrką, szare kluchy z okrasą, parzybroda - relacjonuje Anna Szyndrowska z Krotoszyńskiej Biblioteki Publicznej.
Po wspólnym gotowaniu, przystąpiono do degustacji potraw.
Zachwycały nie tylko zapachem, ale też sposobem prezentacji - podkreśla Anna Szyndrowska.
Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy notes i długopis.
Kolejne spotkanie w ramach projektu odbędzie się 23 września o godzinie 16:00. Będą to „Kuchenne potyczki - ukraińskie dania na medal”. Natomiast, 28 września zaplanowano festyn biesiadny „Znajomi na Skwerze”, podczas którego wystąpi Zespół Tańca Ludowego Krotoszanie. Impreza rozpocznie się o godzinie 15:00.
Projekt "Smacznego u Arkadego!" został dofinansowany z programu Lokalne Partnerstwa PAFW przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.
Czytaj także: Co mówi o Tobie kawa, którą pijesz? Wyjaśniamy
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.