Święta Bożego Narodzenia za pasem, a ich nieodzownym elementem są pierniki, którymi często zajadamy się przy blasku świątecznej choinki czy w rodzinnym gronie przy wigilijnym stole. Wykonywane są na wiele sposobów. Można by rzec, że ile domów, tyle przepisów na nie. Jedni robią je z lukrem, przekładają marmoladą, polewają czekoladą czy dodają owoce. Za to łączy je jedno. ? Tradycyjnie przygotowane na pierniki ciasto musi swoje odleżeć. Im dłużej bowiem ciasto leżakuje, tym lepsze będą nasze pierniki ? zapewnia Maria Nowacka z biblioteki w Baszkowie. Sama jednak proponuje przepis dla ?zaganianych życiowo?. ? Bez długiego leżakowania ? śmieje się bibliotekarka. Jednocześnie zapewnia, że dodana w przepisie kawa, jest gwarancją wyjątkowego aromatu i smaku.Pierniczki pani Marii z Baszkowa
Święta Bożego Narodzenia za pasem, a ich nieodzownym elementem są pierniki, którymi często zajadamy się przy blasku świątecznej choinki czy w rodzinnym gronie przy wigilijnym stole. Wykonywane są na wiele sposobów. Można by rzec, że ile domów, tyle przepisów na nie. Jedni robią je z lukrem, przekładają marmoladą, polewają czekoladą czy dodają owoce. Za to łączy je jedno. – Tradycyjnie przygotowane na pierniki ciasto musi swoje odleżeć. Im dłużej bowiem ciasto leżakuje, tym lepsze będą nasze pierniki – zapewnia Maria Nowacka z biblioteki w Baszkowie. Sama jednak proponuje przepis dla „zaganianych życiowo”. – Bez długiego leżakowania – śmieje się bibliotekarka. Jednocześnie zapewnia, że dodana w przepisie kawa, jest gwarancją wyjątkowego aromatu i smaku.Pierniczki pani Marii z Baszkowa
Składniki: 1 kg mąki 7 jajek 1słoiczek miodu (około 380g) 1,5 kostki margaryny 1,5 szklanki cukru 5 łyżek kakao 3 łyżeczki amoniaku (rozpuścić w 0,5szklanki mleka) 1 cynamon 2 przyprawy do pierników Karmel : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru
Wykonanie: Przyrządzić karmel i wystudzić. Jajka dobrze ubić z cukrem. Margarynę z miodem rozpuścić, dodać ostudzony karmel, mąkę, ubite jajka, kakao i przyprawy. Wyrobić ciasto i koniecznie zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkować. Wykrojone pierniczki musza trafić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Udekorować można wedle smaków – lukrem, czekoladą – czym podniebienie zapragnie. Smacznego!