Pigwa zwalcza infekcje, zmniejsza nasilenie objawów przeziębienia i chroni organizm przed potencjalną chorobą. Pasuje nie tylko do herbaty!Jest też doskonałą bazą do syropów, dżemów i konfitur czy nalewek.
Jak nie pomylić pigwy z pigwowcem?
Pigwa a pigwowiec to zupełnie dwie różne rośliny, mylone często ze względu na podobne nazwy. Pigwa ma owoce dużo większe, wielkości zbliżonej do dużego jabłka czy gruszki. Skórka zazwyczaj jest woskowata, jakby pokryta lekkim meszkiem, nieco lepka. Owoc, jeśli dojrzały, nie powinien być bardzo twardy. Z kolei pigwowiec charakteryzuje się małymi, okrągłymi owocami, wielkości orzecha włoskiego. Skórka jest gładka, a sam owoc bardzo twardy. W smaku jest bardziej kwaśny niż pigwa.SYROP Z PIGWY DO HERBATY - PRZEPIS
Składniki:- 1 pigwa
- 150 ml dowolnego miodu
- sok z 1 cytryny
Pigwę dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazdo nasienne. Nie obieramy. Owoc kroimy na cienkie plastry. Następnie plastry pigwy układamy w słoiku, polewamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i zalewamy miodem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 – 3 dni. Owoce puszczą sok. Syrop z pigwy już gotowy. Możemy dodawać po kilka plasterków owocu i łyżeczkę syropu do herbaty, lub konsumować owoce samodzielnie.