reklama

Szarlotka z cynamonem w wykonaniu Anny Michalak

Opublikowano:
Autor:

Szarlotka z cynamonem w wykonaniu Anny Michalak - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kochasz gotować, piec. W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, a „pichcenie” sprawia ci frajdę. Jesteś zawodowym kucharzem lub amatorem, nie ważne. A może masz jedno, ale za to popisowe danie, w którym jesteś mistrzem. Gotuj z nami i podziel się swoja miłością do gotowania z czytelnikami „Gazety Krotoszyńskiej” i portalu www.krotoszynska.pl

Anna Michalak z Krotoszyna nie jest zawodową kucharką, ale gotowanie sprawia jej wielką przyjemność. - Lubię spędzać czas w kuchni. To taka odskocznia od codziennej pracy. Łączę ze sobą kilka składników i wychodzi pyszna potrawa. Największą przyjemność sprawia mi widok zadowolonych domowników, zajadających się tym, co przygotowałam – mówi 35-latka. Popisowym wypiekiem krotoszynianki, który króluje na każdej rodzinnej imprezie jest szarlotka. - Przepis mam od mamy. Piekę ją dla męża, synka i przyjaciół. Wszystkim smakuje. Jest łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi – zachwala.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

250 gram masła lub margaryny

4 jajkaSkładniki na nadzienie:

2 kg jabłek

12 łyżeczek cukru

1 cukier wanilinowy

50-100 gram rodzynek

1 łyżeczka cynamonuWykonanie nadzienia:

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć je w garnku razem z cukrem i cukrem wanilinowym, uważając, by się nie rozpadły. Do garnka dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać.Wykonanie ciasta:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy i masło. Całość posiekać nożem. Dodać 1 jajko i 3 żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze. Na to wyłożyć nadzienie. Następnie ubite na sztywno białka z 3 jajek z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 st. C przez godzinę. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE