Kochasz gotować, piec. W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, a „pichcenie” sprawia ci frajdę. Jesteś zawodowym kucharzem lub amatorem, nie ważne. A może masz jedno, ale za to popisowe danie, w którym jesteś mistrzem. Gotuj z nami i podziel się swoja miłością do gotowania z czytelnikami „Gazety Krotoszyńskiej” i portalu www.krotoszynska.pl
Anna Michalak z Krotoszyna nie jest zawodową kucharką, ale gotowanie sprawia jej wielką przyjemność. - Lubię spędzać czas w kuchni. To taka odskocznia od codziennej pracy. Łączę ze sobą kilka składników i wychodzi pyszna potrawa. Największą przyjemność sprawia mi widok zadowolonych domowników, zajadających się tym, co przygotowałam – mówi 35-latka. Popisowym wypiekiem krotoszynianki, który króluje na każdej rodzinnej imprezie jest szarlotka. - Przepis mam od mamy. Piekę ją dla męża, synka i przyjaciół. Wszystkim smakuje. Jest łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi – zachwala.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
250 gram masła lub margaryny
4 jajkaSkładniki na nadzienie:
2 kg jabłek
12 łyżeczek cukru
1 cukier wanilinowy
50-100 gram rodzynek
1 łyżeczka cynamonuWykonanie nadzienia:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć je w garnku razem z cukrem i cukrem wanilinowym, uważając, by się nie rozpadły. Do garnka dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać.Wykonanie ciasta:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy i masło. Całość posiekać nożem. Dodać 1 jajko i 3 żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze. Na to wyłożyć nadzienie. Następnie ubite na sztywno białka z 3 jajek z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 st. C przez godzinę. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.