Flaki w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie zasmakowały samemu mistrzowi kuchni - Karolowi Okrasie.
Flaki w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie zasmakowały samemu mistrzowi kuchni - Karolowi Okrasie.
- Przygotowałyśmy to danie na imprezę „Powiat od Kuchni”, Karol Okrasa spróbował i mówił, że bardzo dobre – mówi Ewa Ziajka, szefowa lutogniewskiego KGW.
Maria Pierunek, autorka przepisu na flaczki chętnie dzieli się nim z internautami.
- Proporcje są na dużą porcję, idealną na jakąś rodzinną uroczystość. Jeżeli ktoś chce mniejszą ilość ugotować, to wystarczy, że weźmie mniejsze porcje składników – podkreślają zgodnie panie z koła gospodyń.
Składniki:
2 kilogramy kości na wywar
0,5 kilograma marchewki
2 duże pietruszki
1 seler
1 por
4 kilogramy gotowanych, pokrojonych flaków
majeranek
słodka papryka mielona
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Wykonanie:
Na kościach i warzywach gotujemy wywar. Doprawiamy solą do smaku. Gdy mięso odchodzi od kości wywar jest gotowy. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy flaki i trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Wywar przecedzamy, dodajemy do niego flaki. Mięso z wywaru oddzielamy od kości, kroimy i dorzucamy do zupy. Flaczki doprawiamy majerankiem i przyprawami do smaku. Wszystko ponownie stawiamy na ogniu, aż do zagotowania. Flaczki są gotowe, smacznego!