reklama

To danie zachwyciło nawet Karola Okrasę

Opublikowano:
Autor:

To danie zachwyciło nawet Karola Okrasę  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Flaki w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie zasmakowały samemu mistrzowi kuchni - Karolowi Okrasie.

Flaki w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie zasmakowały samemu mistrzowi kuchni - Karolowi Okrasie.

- Przygotowałyśmy to danie na imprezę „Powiat od Kuchni”, Karol Okrasa spróbował i mówił, że bardzo dobre – mówi Ewa Ziajka, szefowa lutogniewskiego KGW.

Maria Pierunek, autorka przepisu na flaczki chętnie dzieli się nim z internautami.

- Proporcje są na dużą porcję, idealną na jakąś rodzinną uroczystość. Jeżeli ktoś chce mniejszą ilość ugotować, to wystarczy, że weźmie mniejsze porcje składników – podkreślają zgodnie panie z koła gospodyń.

Składniki:

2 kilogramy kości na wywar

0,5 kilograma marchewki

2 duże pietruszki

1 seler

1 por

4 kilogramy gotowanych, pokrojonych flaków

majeranek

słodka papryka mielona

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

Wykonanie:

Na kościach i warzywach gotujemy wywar. Doprawiamy solą do smaku. Gdy mięso odchodzi od kości wywar jest gotowy. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy flaki i trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Wywar przecedzamy, dodajemy do niego flaki. Mięso z wywaru oddzielamy od kości, kroimy i dorzucamy do zupy. Flaczki doprawiamy majerankiem i przyprawami do smaku. Wszystko ponownie stawiamy na ogniu, aż do zagotowania. Flaczki są gotowe, smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo