Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, fetą i prażonym słonecznikiem
10 pomidorków koktajlowych (mogą być również cherry)
¼ arbuza
mix ulubionych sałat (szpinak, rukola, sałata lodowa)
1 opakowanie sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki słonecznika łuskanego
sól i pieprz
Słonecznik podprażyć do zarumienienia na patelni. Pokroić serek feta i arbuza w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Wymieszać kostki sera razem z pomidorkami i mixem sałat. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz, jeszcze raz wymieszać. Na koniec posypać sałatkę prażonym słonecznikiem.
Lody bananowo-orzechowe
5 dojrzałych bananów
3 pełne łyżki masła orzechowego bez cukru (można użyć gotowego albo zblendować orzeszki ziemne)
szczypta soli
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. W pojemniku nadającym się do mrożenia położyć papier do pieczenia i włożyć do niego plasterki banana, układając je obok siebie. Pojemnik włożyć na noc do zamrażalnika. Na drugi dzień zblendować wyjęte banany, dodając masło orzechowe i szczyptę soli. Palce lizać!
Muesli jogurtowe z chia
1 opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
1 łyżka nasion chia
3 łyżki płatków owsianych (najlepiej sprawdza się mix płatków z dodatkami suszonych owoców)
1 łyżka erytrytolu (można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem)
ulubione orzechy do posypania
Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z mlekiem. Dodać nasiona chia i erytryol, ponownie wymieszać. Następnie całość połączyć z płatkami i zostawić na co najmniej 30 minut w lodówce. Po wyjęciu posypać ulubionymi orzechami - np. nerkowca.