Smaczny jogurt, czy serek homogenizowany nie zawsze oznacza produkt zgodny z obowiązującymi normami. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych skontrolowała w 2009 roku 174 mleczarnie. Skontrolowano jakość mleka i produktów mlecznych.Najpoważniejsze nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowanych przetworów mlecznych to: zaniżona zawartość tłuszczu w śmietance, śmietanie, maśle, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających. Wykryto też zawyżoną zawartość tłuszczu w niektórych produktach mlecznych: mleku, śmietanie, maśle, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może wynikać z niewłaściwego przygotowania surowca w procesie produkcyjnym. Zaobserwowano także obecność obcej wody w przetworach oraz zawyżoną kwasowość w śmietance, śmietanie, kefirach oraz serach topionych. W niektórych produktach pojawiła się zawyżona zawartość soli w przypadku serów podpuszczkowych oraz zaniżona zawartość białka. Stwierdzono również obecność tłuszczów obcych w masłach o zawartości trzech czwartych tłuszczu, co świadczy o zastępowaniu tłuszczu mlecznego tańszymi zamiennikami np. tłuszczami roślinnymi. (red)
Za dużo tłuszczu
Opublikowano:
Autor: Redakcja
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ