Ponad 300 osób zamierza zatrudnić w powstającym przy ul. Jutrosińskiej w Zdunach zakładzie przetwórstwa mięsnego spółka „Euro Doner Poland” z Kobierna. Pierwszych 200 osób pracę znajdzie już od lipca. Kolejna setka we wrześniu.Na terenie ponad 4 ha powstanie m.in. hala produkcyjna, magazyn surowca i wyrobów gotowych, biurowiec a także restauracja. – Proces produkcyjny ma ruszyć z początkiem lipca pod warunkiem, że otrzymamy na czas wszystkie pozwolenia – wyjaśnia Omer Akyuza. W hali produkcyjnej o powierzchni 20 tys. m2 ma być wytwarzany m.in. kebab, burgery, kiełbaski a także gotowe dania do marketów. Inwestycja, której realizacją zajęła się firma „Ochmann” z Krotoszyna, pochłonęła 32 mln zł. Kobierskie przedsiębiorstwo spodziewa się jednak wsparcia ze strony środków unijnych. – Chodzi o 12 mln zł. Złożyliśmy już stosowne wnioski, ale ciągle czekamy na informację, czy uda nam się je otrzymać – wyjaśnia przedstawiciel spółki.
(alf)