reklama

Zduny:Jak nowy burmistrz Zdun lepił pierogi.

Opublikowano:
Autor:

Zduny:Jak nowy burmistrz Zdun lepił pierogi. - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Przepis na pierogi z kapusta i grzybami w wykonaniu Tomasza Chudego ? nowego burmistrza Zdun. Składniki: 2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz.

Woli karpia, choć lepił pierogi. Trzyma sztamę z Mikołajem, licząc przy tym, że przyszły rok będzie pomyślny nie tylko dla niego. Tomasz Chudy, burmistrz Zdun. Ulepił dla nas pierogi i zdradził – dlaczego postanowił wmieszać się w samorząd.Przepis na pierogi z kapusta i grzybami w wykonaniu Tomasza Chudego – nowego burmistrza Zdun. Składniki: 2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć. Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Szerzej w aktualnym numerze "Gazety Krotoszyńskiej".

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE