Przepis na pierogi z kapusta i grzybami w wykonaniu Tomasza Chudego ? nowego burmistrza Zdun. Składniki: 2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz.
Woli karpia, choć lepił pierogi. Trzyma sztamę z Mikołajem, licząc przy tym, że przyszły rok będzie pomyślny nie tylko dla niego. Tomasz Chudy, burmistrz Zdun. Ulepił dla nas pierogi i zdradził – dlaczego postanowił wmieszać się w samorząd.Przepis na pierogi z kapusta i grzybami w wykonaniu Tomasza Chudego – nowego burmistrza Zdun. Składniki: 2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć. Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Szerzej w aktualnym numerze "Gazety Krotoszyńskiej".