Wielkopolska kuchnia wielkanocna to wyśmienite wędliny, pasztety i aromatyczne zupy, a także bogactwo świątecznych wypieków. Już po raz kolejny Instytut Skrzynki organizuje konkurs „Na wielkanocnym stole”, który wyróżni najlepsze regionalne specjały. W zeszłym roku zgłoszono aż 90 potraw, które wypełniły 40-metrowy stół konkursowy. Czy tegoroczna edycja pobije rekord?
Finał konkursu odbędzie się 13 kwietnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas Jarmarku Wielkanocnego. Dania oceniane będą w dwóch kategoriach - potrawy mięsne oraz wielkanocne wypieki.
Jakie dania można zgłosić do konkursu „Na wielkanocnym stole”?
Konkurs ma na celu wyróżnienie najlepszych wielkanocnych smaków Wielkopolski. Uczestnicy mogą zgłosić swoje specjały w dwóch kategoriach:
- Potrawy mięsne - w tym pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików oraz wędliny, szynki i kiełbasy.
- Wielkanocne wypieki - m.in. mazurki, baby i serniki.
Dodatkowo potrawy zgłoszone przez uczestników z powiatu poznańskiego będą walczyć o prestiżowy tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.
Kto może zgłosić się do konkursu „Na wielkanocnym stole”?
W konkursie „Na wielkanocnym stole” mogą wziąć udział - koła gospodyń wiejskich z Wielkopolski, a także restauracje, lokalni producenci i podmioty gastronomiczne. Do rywalizacji zaproszeni są również uczniowie szkół gastronomicznych.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 potrawy z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków - informuje Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Jak zapisać się na konkurs „Na wielkanocnym stole 2025”?
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 10 kwietnia 2025 r. przesłać zgłoszenie na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenie powinno zawierać wypełniony formularz zgłoszeniowy oraz recepturę potrawy lub wypieku. Regulamin i formularz dostępne są TUTAJ.Gotowe potrawy należy dostarczyć 13 kwietnia 2025 r. do pałacu w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5). Organizatorzy dopuszczają również możliwość przesłania zgłoszeń pocztą lub kurierem na adres muzeum.
Laureaci konkursu otrzymają wyjątkowe nagrody
Zwycięzcy konkursu „Na wielkanocnym stole 2025” mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. W każdej kategorii przyznane zostanie:
- Grand Prix - 750 zł,
- Piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa,
- Vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie,
- Zestawy upominkowe od Powiatu Poznańskiego.
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, a współorganizatorem Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął starosta poznański Jan Grabkowski.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.