reklama

Wielkanocny konkurs kulinarny dla KGW… i nie tylko. Zapisy trwają!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Wielkanocny konkurs kulinarny dla KGW… i nie tylko. Zapisy trwają! - Zdjęcie główne

Wielkanocny konkurs kulinarny dla KGW i gastronomii z Wielkopolski. Zapisy trwają! | foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKoła gospodyń wiejskich, restauracje i szkoły gastronomiczne z Wielkopolski mogą wziąć udział w konkursie „Na wielkanocnym stole 2025”. To okazja do zaprezentowania tradycyjnych potraw i wypieków, a także do zdobycia nagród i prestiżowego tytułu.
reklama

Wielkopolska kuchnia wielkanocna to wyśmienite wędliny, pasztety i aromatyczne zupy, a także bogactwo świątecznych wypieków. Już po raz kolejny Instytut Skrzynki organizuje konkurs „Na wielkanocnym stole”, który wyróżni najlepsze regionalne specjały.  W zeszłym roku zgłoszono aż 90 potraw, które wypełniły 40-metrowy stół konkursowy. Czy tegoroczna edycja pobije rekord? 

reklama

Finał konkursu odbędzie się 13 kwietnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas Jarmarku Wielkanocnego. Dania oceniane będą w dwóch kategoriach - potrawy mięsne oraz wielkanocne wypieki.

Jakie dania można zgłosić do konkursu „Na wielkanocnym stole”?

Konkurs ma na celu wyróżnienie najlepszych wielkanocnych smaków Wielkopolski. Uczestnicy mogą zgłosić swoje specjały w dwóch kategoriach:

  • Potrawy mięsne - w tym pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików oraz wędliny, szynki i kiełbasy.
  • Wielkanocne wypieki - m.in. mazurki, baby i serniki.
 

Dodatkowo potrawy zgłoszone przez uczestników z powiatu poznańskiego będą walczyć o prestiżowy tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.

reklama

Kto może zgłosić się do konkursu „Na wielkanocnym stole”?

W konkursie „Na wielkanocnym stole” mogą wziąć udział - koła gospodyń wiejskich z Wielkopolski, a także restauracje, lokalni producenci i podmioty gastronomiczne. Do rywalizacji zaproszeni są również uczniowie szkół gastronomicznych. 

Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 potrawy z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków - informuje Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jak zapisać się na konkurs „Na wielkanocnym stole 2025”?

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 10 kwietnia 2025 r. przesłać zgłoszenie na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenie powinno zawierać wypełniony formularz zgłoszeniowy oraz recepturę potrawy lub wypieku. Regulamin i formularz dostępne są TUTAJ.

reklama

Gotowe potrawy należy dostarczyć 13 kwietnia 2025 r. do pałacu w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5). Organizatorzy dopuszczają również możliwość przesłania zgłoszeń pocztą lub kurierem na adres muzeum.

Laureaci konkursu otrzymają wyjątkowe nagrody

Zwycięzcy konkursu „Na wielkanocnym stole 2025” mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. W każdej kategorii przyznane zostanie:

reklama

  • Grand Prix - 750 zł,
  • Piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa,
  • Vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie,
  • Zestawy upominkowe od Powiatu Poznańskiego.

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, a współorganizatorem Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął starosta poznański Jan Grabkowski.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu zwielkopolski24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo